Банкеръ Daily

Общество и политика

Найден Зеленогорски напуска ДБГ заради подкрепата за Манолова

След като "Движение България на гражданите" обяви, че подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски и още трима членове обявиха, че я напускат и подкрепят кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. Те заявиха още, че ще направят нов десен проект, който ще работи за обединение на партиите вдясно.

"Това олевяване силно ни възмути. Аз съм шокиран. Не мога да спя и да ям от една седмица. Това е самоубийство за дясна партия", заяви Зеленогорски. Според него, ако има ляв кмет на столицата, това ще е "плацдарм за ляво правителство", Той допълни, че подкрепата е заявена, без да бъде спазен партийният устав и въпреки желанието на редица членове да се преговаря с "Демократична България" за общ кандидат за кмет на София.

"Ние ще работим арх. Борислав Игнатов да отиде на балотаж в София", каза още зам.-председателят. Той обяви, че ще подкрепят десни кандидати и в други градове като Георг Спартански в Плевен, Петър Паунов в Кюстендил и Златко Живков в Монтана.

Останалите трима членове, които напускат, са Виолета Донева, Пеню Пенев и Филип Симеонов. Те казаха, че нямат информация за други заявки за напускане, но смятат, че ще има още напуснали ДБГ.

По-късно от Изпълнителния съвет на партията обявиха, че изразяват огорчение от решението на Зеленогорски и начина, по който е съобщено то. В позиция на съвета се посочва, че ДБГ декларира уважението си към него за приноса му в партийните дела и желанието му да работи за обединение на дясното в България. "Не считаме, че при наличието на десетки десни партии, сред които и такава, учредена неотдавна от друг бивш член на ДБГ, обединението се постига със създаването на още една нова, но искаме да вярваме в искреността на мотивите. Напускането на партията месец и половина преди изборите е акт, който цели разколебаването ни в изпълнението на резолюцията на Националното събрание на ДБГ за "разрушаването на монопола на ГЕРБ в местната власт". Подобно действие няма да донесе дивидент на някой от десните кандидати за кметове в София, а има за цел да навреди на ДБГ и да подпомогне ГЕРБ. Политици с 29-годишен опит добре си дават сметка за това", се посочва в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във