Банкеръ Daily

Проф. Евгений Дайнов:

Най-вероятно третият мандатоносител ще състави правителство

"Трите партии, които ще вземат поне половината от местата в парламента, не направиха класическа предизборна кампания. Много странно нещо беше това." Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред БНР приключващата днес предизборна кампания. 

Според него управляващите са се държали като в Беларус, т.е. казват, че изборите не са важни, а те си управляват - затова не са имали видима кампания. 

"Най-странното е, че и голямата опозиционна партия, която май ще стане по-малка, също имаше кампания, която излъчваше същото - ние сме опозиция и опозиция ще си останем. Не видях някакъв хъс и в тях", посочи още политологът.

Той обобщи, че "невидимите кампании" са в полза на управляващите.

Проф. Евгений Дайнов беше категоричен, че е невъзможно да се прогнозира активността на избирателите на 4 април - не само заради COVID пандемията, но и заради времето в неделя, което ще бъде хладно и дъждовно.

"Виждам поне три партии, които транслират протеста към парламента, което е напредък спрямо предишни протести", подчерта той.

Политологът коментира и възможността за съставяне на правителство от 45-ото Народно събрание: "Ако някаква коалиция се излъчи да състави правителство, неминуемо вътре ще има политически субекти, които не могат да се търпят и идейно, и политически. Колкото по-дълго няма ново правителство, могат да се случат две неща - да започне да се разпада спойката между партийно и държавно управление, която е изключително нездрава, или да се заздрави и да се ходи пак на избори"

Според него от поведението на държавните институции ще зависи дали спойката между партия и държава ще започне да се разпада.

Той прогнозира, че новото правителство ще бъде съставено от третия мандатоносител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във