Банкеръ Daily

Адриан Николов:

Най-вероятно ще сме около 6 – 6, 7 млн. души след преброяването

Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

„Най-важният резултат от националното преброяване ще е броят на населението. Със сигурност това, което ще видим е една нова корекция надолу, заради миграционните процеси“, посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

„Най-вероятно ще сме около 6 – 6, 7 млн. души, това е моята прогноза", посочи експертът.

По думите му интересно ще бъде също какъв ще се окаже БВП на човек от населението, който е индикатор за икономическото развитие.

"Големият риск обаче е и много ниското доверие към преброяването, което ще доведе по-некачествени данни от изследването", допълни той. Според него причина за това беше хакерскатата атака срещу сървъра – това беше фалстарт на преброяването. От друга страна пандемията също ще попречи за по-доброто преброяване.

"Прави ми впечатление, че хората не искат и да споделят част от нужната за целта информация, като квадратура на жилището, наличие на техника…“, поясни още Николов пред БНР.

„А за нас като изследователи това е интересно. Друго интересно за нас е изследването на работната сила, там картината очакваме да се е променила", допълни той.

"Очакваме да разберем защо се регистрира толкова висока заетост във Велико Търново, Габрово и София област и ниска безработица? Също не очакваме преброяването да засече териториално –административни промени. Най-големите градове ще са сигурно София, разбира се, но е интересно кой ще е вторият по големина град - дали Пловдив или Варна", каза още Николов.

По думите му не се очаква добра картина на здравния статус на българина, след преброяването. Според Ад9риан Николов не е удачно да се пита в преброяванията за доходите на семействата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във