Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-вероятно държавните зрелостни изпити в 12-клас ще са на 30 май и на 1 юни

Държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците може да се проведат на 30 май и 1 юни вместо на 20 и 22 май,  съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това е вариант, който се обмисля, ако учебните занятия в училищата бъдат възстановени едва на 14 май.

Вече са водени разговори с висшите училища и те са готови да изчакат с приемните кампании, като ще се необходими 7-8 дни за издаване на дипломите на зрелостниците. Ще има изместване на приемните кампании и в училищата в държавите от Европейския съюз.

По същите причини и националното външно оценяване за седми и десети клас вероятно ще се проведе в други дни - на 13 и 15 юни, вместо планираните досега 9 и 11 юни.

Предвижда се националното външно оценяване за четвърти клас да е на 29 и 30 май вместо на 27 и 28 май. Учебната година за децата ще приключи на 27 юни.

Няма да има материал, който не е усвоен във външното оценяване, увери министърът. Той бе категоричен, че няма причина да не се проведат националното външно оценяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във