Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-вероятната дата за президентските избори е 14 ноември

Председателският съвет на парламента ще обсъди отново в сряда проекторешението за насрочване на президентските избори. Това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ". По-голямата част от парламентарните групи подкрепят датата 14 ноември за насрочване на първия тур на вота.

Митева настоява датата да бъде обсъдена повторно, проектът за решение да бъде подписан от Председателския съвет и тогава да се внесе за гласуване в пленарната зала. Според нея до 10-15 септември актуализацията на бюджета може да бъде приета на второ четене от депутатите.

По повод внесения от "Демократична България" законопроект, който предвижда преждевременно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, председателят на парламента каза, че към темата трябва трябва да се подходи внимателно. И напомни, че има решение на Конституционния съд, според което не може конституционно установен мандат да се прекратява с обикновен закон. А и до средата на септември няма време законопроектът да бъде обсъден и гласуван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във