Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-вероятна причина за падането на МиГ-29 - загуба на ориентация

Майор Валентин Терзиев

Приключи разследването на Служба „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29 от 09 юни. По време на катастрофата край Шабла загина пилотът майор Валентин Терзиев.

В доклада на Отдела за разследване на авиационни произшествия са представени три основни версии за причините за инцидента, като най-вероятната причини за инцидента е "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа". Другите две версии разглеждат възможността за отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива ракетата. Министерството обаче пояснява, че тези две версии са малко вероятни.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Изпълнени са необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Изготвеният доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“ е публикуван в сайта на Министерството на отбраната, рубрика „Най-новото в сайта“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във