Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-важното през седмицата

Кой на пожар и тихомълком изтегли парите си от КТБ

Впечатляващото в случая КТБ е, че разследването е водено едностранчиво и еднопосочно, в нарушение на НПК. С други думи (поне доколкото е известно от материалите по делото), прокурорите и следователите не са събрали и половин доказателство за невиновността на Цветан Василев. В противен случай те отдавна щяха да са получили отговор поне на два въпроса: „Колко от прословутите „потънали“ 3,5 млрд. лв. са чист политически рекет, минал и заминал под формата на кредити за наши хора?“ и „Дали „разни хора“, злоупотребявайки с правомощията си, дадени им от Василев, не са крали от негово име и за негова сметка?“

Меркел отстъпи за избора на шеф на Еврокомисията

Германската канцлерка Ангела Меркел даде да се разбере, че може да се откаже от кандидата си за председател на Европейската комисия, за да могат европейските институции да работят нормално, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Кандидат за председател на Комисията може да е само този, който е представен на Европейския парламент от Европейския съвет, и това не зависи само от мен. Бих желала това да е съгласно принципа на "шпиценкандидата", но днес не мога да кажа, че случаят ще е такъв", каза Меркел в германския парламент.
Според системата на "шпиценкандидатите" основните политически групи в ЕП издигат свой кандидат за председател на Европейската комисия.

Очертава се Цветекзит без сделка

Интересна сапунка би се получила, ако се намери майстор на най-популярното изкуство да пресъздаде титаничната амплитуда на противоречивите страсти, бушуващи в душата на Бойко Борисов. Неотдавна премиерът проплака от чужбина, че отлъчвайки Цветанов от партията, е загубил семейството си. Само два дни по-късно се оказа, че не е останала и капка семейна привързаност – поставен натясно от неудобни въпроси за новия купувач на ЧЕЗ, Борисов ядно отсече: „Питайте Цветанов, той вече не е от ГЕРБ”. Това, разбира се, е в кръга на шегите. Никакви чувства на родствена съпринадлежност никога не е имало между Първия и (доскоро) Втория в партията на властта. Просто Борисов се разкъсва между два противоположни вътрешни импулса.
От едната страна е желанието да си върне на Цветанов за всичко, което му е сторил (или поне се е опитвал да стори) и същевременно да стовари върху него отговорността за всички золуми на управляващите и вината за приближаващия край. Но от другата страна тежи и се засилва страхът от последиците. За лаиците отстраняването (да не кажем отстрелването) на Цветанов може и да е било безпроблемно, но действителността е друга и Борисов си дава много ясна сметка за това.

До края на юли може да изберат концесионер на летище София

До края на юли може да бъде избран изпълнител на концесията на летище София. Това каза транспортният министър Росен Желязков в Пловдив по време на Икономически форум. Трябва да се има предвид, че се избира партньор в публично-частно партньорство, така че е много важна оценката на бизнес модела и неговата изпълнимост, устойчивост и безспорност за бъдещ период от време. 

Безконфликтни интереси по пътя към успеха

Конфликт на интереси при имотите на властта, разбира се няма. Трябваше ли да го каже антикорупционната комисия, че да проумеем нещо толкова ясно - в окото на бурята около "Апартаментгейт" попаднаха невинни труженици на политическото, стопанското и културното поприще. В очакване строителният контрол да оправи терасата на самия антикорупционен шеф настояваме за въвеждане на забрана видни строители на съвременна България да бъдат окепазявани за по един-два апартамента. Щом най-големият зидар на прехода Ахмед Доган лапна безконфликтно за разядка ТЕЦ с пристанище и гарантиран бизнес, стига вече глупости!
Според антикорупционния орган в повечето проверявани случаи нямало дори твърдения за конфликт на интереси, та  комисията се самосезирала по медийни сигнали. А в тях пък нямало данни проверяваните да са се възползвали от служебното си положение при сделките. Отделно от това самата комисия не е събрала такива доказателства. Тоест излиза, че цялата дандания е била като общо събрание между неми, глухи и недоразбрали за какво изобщо става въпрос и какъв е дневният ред.  

Горанов се надява преди края на годината да влезем в "чакалнята на еврозоната"

Финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че преди края на годината България може да влезе във валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната". "Не виждам пречка да се случи", заяви Горанов на икономически форум в Пловдив. 
Той увери, че правителството няма да промени данъчната си политика до края на мандата. По думите му борбата със сивата икономика остава основен приоритет. Горанов отчете ръст от 3% в индустрията, а също и в услугите. "Бурните ветрове, които рано или късно идват, все още не са на наша територия. Ниските лихви в Западна Европа са слънчево време, което всеки трябва да използва да си ремонтира покрива", каза още финансовият министър.

Либерализират пазара на газ

Създаване на условия за ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар предвиждат промените в Закона за енергетиката, приети днес от парламента на първо четене със 107 гласа "за", един против и 61 "въздържал се".
В мотивите на вносителите - депутатът от ГЕРБ Валентин Николов и група народни представители, се посочва, че промените целят създаване на условия за демонополизация на пазара и установяване на ликвиден борсов пазар на природен газ, като се включат мерки за преодоляване на ниската ликвидност в момента. Измененията целят създаване на конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ. 
Създаването на лицензираната газова борса няма да възпрепятства участниците на пазара на природен газ да осъществяват сделки въз основа на двустранни договори. 
Предложените норми позволяват плавното и постепенно преминаване от пазар по регулирани цени към организиран пазар на природен газ по свободно договорени цени, отбелязват вносителите.

ВМРО се възмути, че Доган е поставен редом с Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков

От ВМРО изразиха възмущението си от факта, че в учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" почетния председател на ДПС Ахмед Доган е определен като "учен" със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. Партията  поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. 

Хипнотизирахме шефа на ОЛАФ с планове и стратегии

Първото официално посещение на шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала у нас предизвика възторжени трепети по върховете на държавата и прокуратурата. Борец №1 с измамите беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, срещна се и с главния прокурор Сотир Цацаров. И бе  залят от оптимизъм и от пожелания за още по- ефективно сътрудничество в бъдеще.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във