Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-важното от седмицата

„Бонус-малус“ според щетите

 

КФН  не можа да сътвори консенсусен проект за „бонус-малус“ система за оценка на полицата „Гражданска отговорност“, новият състав на комисията и най-вече  Илиана Христова, заместник-председателят, ръководещ управление "Застрахователен надзор" бездействат вече трети месец. Накрая държавата реши да вземе проблема в свои ръце. 

 

Американски модел или български тюрлю гювеч

От всички предложения за формиране на партийните субсидии накрая най-вероятно ще се пръкне поредното законодателно недоносче.  Има реална опасност в крайна сметка да се получи един тюрлю гювеч, смесващ различни модели на финансиране, като нито един от тях не е изчистен и изяснен.

 

Социалният завой на ДПС

Поведението на мнозинството от българските избиратели на евроизборите отправи към партиите ясен сигнал. Засега единствено ДПС се опитва да отговори на посланието с промяна в политиката си, чрез рязък завой в социална посока с пакет сериозии данъчни законодателни инициативи.

 

Превръщаме се бавно в бяло петно на световната карта

Според прогнозата на ООН за демографското развитие на света, през следващите десетилетия населението на България ще се топи - през 2019-а експертите на световната организация са преброили близо 7 млн. души, а се очаква до 2030 г. те да намалеят до 6, 4 милиона. Тенденцията е отчайваща - към 2050-а българите ще наброяват 5 385 000 души, а до 2100 -а, според оптимистичния вариант, вече ще са около 3,5 милиона.

 

Сезират НАП и ДАНС за ТЕЦ "Варна" на Доган

Фондацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) сезира ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и НАП за решението на Енергийния системен оператор да предостави "милиони левове на ТЕЦ "Варна" за студен резерв. От фондацията акцентират, че техническата изправност на централата, в която мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е под въпрос.

 

Дългът с отрицателна доходност стигна космическите 12.5 трлн. щ. долара

Предпазливата политика на централните банки предизвика вълнение на пазарите за книжа с фиксиран доход. И разшири пространството на облигациите с отрицателна възвръщаемост до рекордните 12.5 трлн. щ. долара. Масло в огъня наля Европейската централна банка със забележката, че e  възможно  да рестартира програмата за "количествени улеснения".

 

Даниела Дариткова:

Този модел на финансиране може да бъде наш, български модел

Ние предприемаме стъпка да коригираме модела на финансиране. Смятаме, че това ще даде възможност, от една страна, да се отговори на обществените очаквания. От друга страна – да се направи прозрачно финансирането на политическите партии от бизнеса.

 

Либералите, зелените и социалистите спират Манфред Вебер за шеф на ЕК

Ръководителите на групите на либералите и на социалистите и демократите официални са казали на колегата си Манфред Вебер, че няма да получи техните гласове, съобщи лидерът на зелените Филип Ламерт на пресконференция. Вебер, германски евродепутат и лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, е кандидат за поста на дясноцентристката ЕНП

 

Новата макроикономика на популистите

В наши дни обаче макроикономиката на популизма изглежда съвсем различно. Разбира се, не липсват политически лидери, чиито политики са в по-малка или по-голяма степен копия на споменатите им  предшественици  от ХХ век. Един от тези наследници  е Доналд Тръмп и данъчните му упражнения в края на цикъла на растеж, които са лишени от икономически смисъл, твърди  Дейвид Любин - главен икономист за развиващите се пазари в "Ситигруп". 

 

Тангента, Околовръстно или падаща Берлинска стена?!

За три години от ударното усвояване на евромилионите Северната тангента (която не е всъщност тангента, а сектанта или хорда) пропадаха  и дилатационните фуги на железопътен надлез и мост над река Владайска. За същите тези три години Столичната община продължава да пази гробна тишина за някои поети ангажименти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във