Банкеръ Daily

Проф. Красимир Калинов:

Най-важно е кой и как ще извърши одита на машините за гласуване

"Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване". Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи проф. Красимир Калинов, преподавател по математика в НБУ, бивш член на ЦИК.

Според него няма посочен максимален срок на гласуване за един човек и няма как комисията да реагира, ако някой избирател се затруднява или нарочно се бави при работа с машината. Той определи като "много наивно разсъждението, че като бъдат заменени бюлетините с машини - всичко ще тръгне по мед и масло". 

По думите му: "Машинното гласуване е технология, отречена в цял свят, по-малко от 10% от света гласува по този начин. В Европа има само отделни региони, където има машинен вот, но това е по-скоро изключение от правилото".

Проф. Калинов беше категоричен, че не е правилно твърдението, че машинното гласуване ще е сигурно.

"Не е сигурно! Това е е електроника, която може да бъде манипулирана. Не е нужно да е в интернет, може да стане и без интернет. Има устройства, които, поставени не много далече от машините, могат да ги манипулират. Това холандците го доказаха. Случвало се е!... В САЩ стана скандал, защото фирмата производител си е позволила, без да уведоми никого, на дънните платки да постави чипове за интернет връзка", посочи той пред БНР.

Според него най-важно е кой и как ще извърши одита на софтуера на машините. 

"Сертифицирането на този софтуер показва, че той работи както трябва, когато трябва. Това показва, че една програма смята правилно.  Сертифицирането означава валидация на софтуера", обясни той и даде пример с проблема с машинното гласуване във Велико Търново на изборите на 4-ти април. 

"Ако валидацията беше направена както трябва, щеше да се открие навреме това, че няма съответствие между листата, която е регистрирана в РИК, и това, което е качено в машината", подчерта проф. Калинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във