Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-важните акценти за 4-9 януари от Banker Weekly


Как ЕЦБ охлади ентусиазма за приемането на еврото


Присъединяването на България към механизма ERM II и Банковия съюз, странно или не, съвпадна с избухването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затова не бе изненадващо, че премиерът се опита да раздуе този успех до исторически пропорции.

Именно на 10 юли, когато ЕС утвърди влизането на България в чакалнята на еврозоната, на столичния булевард "Дондуков" се провеждаха два митинга - от едната страна бяха протестите срещу ГЕРБ, а от другата - контрапротестът на поддръжници на управляващите, докарани с автобуси от цялата страна. При все че на Борисов сигурно му се е искало "в такъв исторически ден" гражданите от двете страни на "барикадата" да са заедно и да празнуват успеха с хора и ръченици.

Припомняме тези сцени, защото близо половин година по-късно Европейската централна банка ни представи реалността от членството ни в ERM II такава, каквато е - без провеждане на необходимите реформи у нас, нито членството в еврочакалнята, нито самото приемане на еврото са гаранция за просперитет.

 


Задава се революция в света на парите


Преди месец  Централната банка на Руската федерация издаде документа „Цифровата рубла“ с подзаглавие „Доклад за обществени консултации“. Документът все още не съдържа ясни параметри на проекта, но има списък с въпроси за обсъждане. Всички са поканени да изпратят своите отговори на повдигнатите въпроси, както и други предложения по проекта до Банката на Русия до края на годината. Въпросите по темата „Цифрова валута на Централната банка“ (ЦВЦБ) не са лесни дори за професионалистите.

Банката на Русия далеч не е първата Централна банка, която обяви създаването на ЦВЦБ. Много централни банки обявиха създаването на нова валута по-рано.

 


Белият метален бик и поцинкованата кофа


Според източната духовна традиция символ на 2021 г. е Белият метален бик. Познавачите на китайския хороскоп твърдят, че започващата на 12 февруари нова лунна година ще е едновременно продължение на предишната и период на опасности, големи промени и скъсване със старото (свързвани с метала). По принцип бикът се асоциира с пари и богатство, но в дадения контекст влиянието му може да бъде интерпретирано като щети върху икономиката, финансова криза и материални лишения. Общата прогноза е за мъчителни, но дълбоки промени в управлението и финансите на обществата, особено на западните (неизточните), ако отчитаме, че белият цвят символизира Запада.

На този фон прогнозите за развитието на политическите процеси по света и в България изглеждат по-трудна и рискована задача от всякога. Дори ако се ограничим само до мащабите на нашата страна, степента на неопределеност на множество ключови фактори е толкова висока, че разумната аналитична дързост би трябвало да се ограничи само до опита за формулиране на някои основни въпроси. Отговорите ще се избистрят по-нататък през годината.

 


Имот на Държавната консолидационна компания се продава на безценица


Трудно може да бъде наречено прозрачно управлението на Държавната консолидационна компания с началник  Ясен Спасов. Активите ѝ в последните години нарастват със завиден темп благодарение на сериозната грижа на управляващите. Странно защо това държавно дружество, чийто капитал доближава милиард лева (891 005.745 лв. според Търговския регистър), се отнася - меко казано - небрежно към собствените си дружества. Основание за подобно заключение дава случващото се с едно от тях - "Стопански търговски комплекс" ЕООД. От години то тъне в дългове, но батаците около ликвидацията му все още не подлежат на никакво изгазване.

 


Няма мерки, няма теглилки - хора се вият по време на чума


Отново влязохме в световния информационен обмен.Не, не с твърдението на премиера Бойко Борисов, че сме държавата в света с най-правилното управление в условията на пандемия и икономическа криза. Световните медии някак си с мълчание подминаха тези му думи. Влязохме в обмена с нещо характерно, нещо типично нашенско - българското хоро. В социалните мрежи вече се върти клипче от новогодишната нощ в Ловеч, на което е заснето как развеселени ловчанлии въртят на улицата "Дунавското" на Дико Илиев.

 


Иво Мирчев: Лично Борисов „опраска“ електронното гласуване


Няма електронно, няма пощенско гласуване. Въпреки че от няколко години има отделени европейски средства за тестване на интернет гласуването. Нещо повече, ЦИК каза, че било опасно. И  лично Бойко Борисов нареди електронното гласуване да бъде „опраскано“. ДБ има внесен законопроект за електронно и пощенско гласуване от преди две години. Още дори не е разгледан.

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ предприемачът Иво Мирчев, член на Изпълнителния съвет на „Да, България“.

 


Иво Хаджимишев: Чарлс Болън е виждал Сталин да признава собствени грешки


Особено интересни са наблюденията на Чарлс Болън върху Сталин. Имало е рязка граница между отношението на диктатора към своите съотечественици и начинът, по който той общува със съюзническите политици. В такива ситуации Болън видял, че този човек не само може да се усмихва, но дори да допусне, че греши.

Това разказва във видео интервю за „Студио Банкеръ“ художник фотографът Иво Хаджимишев, инициатор за превода на български на книгата „Чарлс Болън: Свидетел на историята“.

 


Оценката на криптопазара надхвърли 1 трлн. долара


Общата пазарна оценка на криптовалутите преодоля първия си трилион от щатски долари на 7 януари след като пазарната лудост по Bitcoin изкачи виртуалната монета над 37 хил. долара. По данни на фирмата CoinGecko, която следи случващото се в нишата, бариерата от 1 трлн. долара е преодоляна в резултат на петкратния скок на пазарната оценка на криптовалутите през миналата година. Експертите отчитат търсене от дребни спекуланти, от фондове, следящи тенденциите на движение на активите, от богати и дори от институционални инвеститори, което е сред причините за подема.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във