Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-тежките преговори за бъдещето на ЕС са по време на нашето европредседателство

В рамките на българското председателство ще се състоят едни от най-тежките преговори за бъдещето на ЕС, смятат български евродепутати. На среща с представители на медиите от Северна България в Страсбург български евродепутати от различните групи в Европейския парламент коментираха важни аспекти, свързани с финансирането, охраната на границите, разширяването на Евросъюза  и различните стандарти в отделните страни членки. Срещата между евродепутати и журналисти се състоя по инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент в София в рамките на последната за годината парламентарна асамблея в Страсбург, съобщи БТА. 
            
Според евродепутата Георги Пирински за следващия програмен период се предвиждат  съществените промени в селскостопанската и общата кохезионна политика, свързани с намаляване на общия им размер и процентен дял. Той посочи компенсационните механизми, предвиждани от комисията - за по-добро насочване на средствата към страните, където има по-ниски доходи и по-големи нужди. Развива се и тезата, че европейският бюджет трябва да се финансира с така наречената добавена стойност на европейско равнище, посочи той.   

"Според групата на социалистите и демократите в ЕП, за да се компенсира дефицитът, който се появява от излизането на  Обединеното кралство от ЕС, трябва да се засилят така наречените собствени ресурси. Това са различни отчисления от обороти и от данъци, които директно постъпват в бюджета, без да минават през националните бюджети на страните членки. Това е съществен момент, тъй като сега над 70 процента от общия европейски бюджет се финансира от отделните национални бюджети. 

Евродепутатът отбеляза, че собствените ресурси могат да се обезпечат чрез данък върху финансовите и банкови транзакции - теза, срещу която е заставала Великобритания. Обосновката е, че този огромен финансов сектор трябва да бъде облаган заради големите обороти, които реализира. Другата идея е за един общ данък върху корпоративните доходи. Тук се има предвид облагането на големите транснационални фирми, които реализират милиарди евро под формата на обороти и печалби в ЕС.
             
Според евродепутата Андрей Новаков за следващата година плащанията към България в левове ще бъдат около двеста милиарда и четири милиона, а вноската от българска страна към европейския бюджет ще бъде около милиард и сто милиона лева. Новаков  прогнозира, че в периода на българското председателство ще бъдат най-тежките преговори, свързани с Брекзит и със следващата финансова рамка на ЕС, която ще бъде предложена през май 2018 година, а десет дни по-късно ще станат ясни параметрите на кохезионната политика. Той подчерта, че политиката на сближаване трябва да включва общи пари за земеделие, за транспорт и за градско развитие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във