Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-разумно е оставката на Нинова да не се приеме, смята социолог

Вариантът, в който конгресът на БСП да не приеме оставката на лидера Корнелия Нинова, е възможен и е най-разумният. Това мнение изказа социологът Кольо Колев от агенция "Медиана".

„Да сменяш лидера точно преди избори, това е меко казано безумно. Нещата, които се случват до момента в БСП, изглеждат странни. Техният основен опонент ГЕРБ получи тежък удар на тези избори. Вместо БСП да се амбицира за спечелване на изборите, те се занимават със себе си и правят неоценима услуга на ГЕРБ по този начин", коментира пред БНР Кольо Колев. Според него разумният ход е да отложат въпроса за властта в партията и да тръгнат към провеждането на нормални местни избори. По думите му е възможно и БСП да стигне до имиджова криза, подобно на ГЕРБ.  

Социологът смята, че Корнелия Нинова има доминиращо влияние в партията. В Националния съвет обаче нещата са по-различни. Според него партията няма нужда от тази битка точно сега.

„Очевидно в партията има достатъчно много хора, които не се интересуват от победата на избори, а се интересуват повече от своето място в структурите. Ако те не успеят да преодолеят това и не заровят томахавките, нищо добро не очаква БСП“, категоричен е Колев. Той подчерта, че вариант с временен лидер също не е добър.

Припомняме, че на заседание на конгреса в неделя делегатите трябва да констатират оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и да решат дали някой от нейните заместници – Деница Златева, Кирил Добрев, Стефан Данаилов или кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, ще довърши оставащата една година от мандата й. Или ще се пристъпи към избор на нов председател на партията, който според промените в устава, трябва да стане чрез пряко гласуване на всички членове на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във