Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Най-после ГЕРБ разбраха, че живеем в остра криза на законността

Радан Кънев

Преди година повдигнах пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат. Тогава колегите от ГЕРБ, наред подкрепящите тогавашната власт медии, не се поколебаха да ме обвинят, че съм предател, че "клепам" родината си, че действията ми (близо година преди изборите) са предизборна кампания и партийна политика, коментира евродепутатът Радан Кънев.

"Днес от БНР ме помолиха да коментирам писмото на същите колеги-евродепутати, с което сигнализират европейските институции с твърдения за "пълзящ преврат" и различни злоупотреби на служебния кабинет.

Е, аз няма да постъпя като ГЕРБ. Макар да не приемам повечето твърдения в писмото им и да съм убеден, че то има чисто предизборни цели, аз няма да оспоря правото и дори задължението им да ангажират европейските институции с контрол върху българската власт. Това е важна задача на ЕП и другите институции - да бъдат коректив при злоупотреба с власт на национално ниво и гарант за върховенство на закона на цялата територия на ЕС. Всяка власт е склонна към злоупотреба, всеки човек е склонен да превишава правомощията си, ако няма правила, които се спазват, демократичен контрол и разделение на властите.

Радвам се, че и колегите от ГЕРБ започнаха да го разбират. Вече явно всички сме наясно, че България се намира в остра криза на законността. Тази криза няма да се преодолее просто със смяната на една корумпирана и самозабравила се власт. Смяната на Борисов и ГЕРБ е необходимо, но не и достатъчно условие за свободна, просперираща и правова държава. Ние имаме нужда от помощта на ЕС, за да изградим правова държава и да се справим с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари)", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

Повод за коментара на Радан Кънев е, че евродепутатите от ГЕРБ/СДС Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов изпратиха писмо до своите колеги и до еврокомисарите, в което заявяват, че служебното правителство действа като предизборен екип на президента Румен Радев за предстоящите през есента избори за държавен глава.

В писмото евродепутатите заявяват, че използваният от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков израз "бивши хора“ е бил употребяван от комунистическия режим за обозначаване на противниците му, които са били изпратените в трудови лагери или на смърт.

Евродепутатите изразяват и притеснения от назначената от Рашков за началник на кабинета му Елена Фичерова, за която твърдят, че е свързана с обвиняемия бизнесмен Васил Божков и смятат, че е възможно да има зависимости между Божков и кабинета на президента Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във