Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-опасното нещо е изчерпването на медицинските ресурси

„Най-опасното нещо е изчерпването на медицинските ресурси не само като брой легла, а като липса на персонал, който да може да обслужва тези легла. За това са и част от мерките, които явно не срещат разбиране”, подчерта председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Повод за думите му бе фактът, че във Видин се е наложило затварянето на неврологичното отделение в областната болница, тъй като през последните 24 часа има нови три случая на заразени лекари с Covid-19, работещи в него. Сега всички пациенти с неврологични заболявания от Видин ще бъдат пренасочвани към болницата в Лом.

С регистрираните през последните 24 часа заразени лекари - тримата от Видин, трима от Хасково и още трима от страната, общият брой на медицинските лица с коронавирус е 69 души. Сред тях няма тежко болни. На въпрос как се е стигнало до тяхното заразяване, Мутафчийски отговори, че това е тенденция в целия свят, независимо от мерките, които се взимат.

По-голямата част от медиците, които са заразени, са от други отделения, а не от такива, в които се работи със заразени с Covid –19, така че отново трябва да обърна внимание на лекарите да третират всеки случай на болен като евентуално заразен” – отбеляза ген. Мутафчийски.

Ситуацията със заразените с коронавирус през последните 24-часа в страната е:  

40 души са новозаразените от тях 16 са настанени в болница.

Така общият брой на случаите с коронавирус става 865. Излекуваните са общо 153, като само през последното денонощие - 12 пациенти. В болница се намират 243-ма души, от тях 34-ма в интензивни отделения. Починалите са 41 болни, от които за последното денонощие една жена на 74 години от Велико Търново, с множество придружаващи заболявания.

Сред новозаразените 40 случая има две деца – бебе на 2 месеца от Бургас и дете на 9 години от старозагорското село Паничерево, където преди дни избяга болен с коронавирус. Там се провежда масово тестване, при което за последните 24 часа с положителни проби са регистрирани общо 13 души.

На въпрос за продължаващите тествания в софийските квартали „Филиповци” и „Факултета” ген. Мутафчийски отново повтори, че това не е футболен мач, за да се съобщава резултатът на всяко полувреме и увери журналистите, че когато разполага с окончателните данни, ще ги съобщи.

Попитан защо полицаите, изпратени да овладяват вчерашния протест и струпване на жители от квартал „Факултета”, са имали само маски и ръкавици, ген. Мутафчийски отговори, че те разговарят с хората на улицата, а не работят в отделение с Covid-19.

„И вие разговаряте с мен, но това не значи, че съм с шлем” – контрира ген. Мутафчийски репортерите. В хода на брифинга на други техни въпроси той обясни, че не трябва да третират новопристигналите в Банско за празниците (над 5000 души) като завърнали се от чужбина. Заради това тези хора не са поставени под карантина. В същото време, тъй като много от тях са напуснали неофициално столицата, предвид затварянето на София, когато тези хора се върнат, спрямо тях правоохранителните органи ще вземат съответните мерки, предупреди Мутафчийски.

По отношение на разхлабването на мерките и дали Националният оперативен щаб разработва план как това да се случи поетапно, бе обявено, че такъв план се обсъжда и тенденциите в света се следят много внимателно.

Много е динамична ситуацията в държавите, които бяха обявили, че са се справили с пандемията. Оказа се, че не са го направили и сега връщат мерките, като в Сингапур, например, подчерта Мутафчийски. Той обясни, че при последните директиви на Световната здравна организация и на Европейската комисия се говори за разхлабване на мерките и за работа в условия на Covid-19, но тези сектори, в които поетапно се възобновява работата в редица европейски държави, у нас са работили без прекъсване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във