Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-ниските цени на клинични пътеки ще бъдат увеличени

д-р Стойчо Кацаров

Разширяване обхвата на ваксинацията в страната, състоянието на общинските болници и начините, по които могат да бъдат подпомогнати в условията на COVID-19 са обсъдили на среща министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от здравното министерство.

Министър Кацаров е посочил, че страната ни е осигурила достатъчно ваксини от всички видове. Сега трябва да насочим усилията си да поставяме наличните количества ваксини. "Министерството на здравеопазването е готово да сътрудничи на общините, за да увеличим ваксиналното покритие по места. Вече е създадена организация, при необходимост, мобилни екипи на РЗИ да ваксинират трудноподвижни хора и лица в отдалечени райони, а на здравните медиатори разчитаме за обхващането и на малцинствените групи", отбелязва здравният министър.

По отношение на процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Мерки за справяне с пандемията" д-р Кацаров коментира, че е имало забавяне в изпълнението, но се работи усилено, за да се спазят сроковете. "Това е приоритетно за нас, за да могат болниците, които реално лекуват COVID-19, да получат ново оборудване, да извършат ремонтни дейности и по този начин да бъдат подготвени за евентуална нова вълна", заявява министърът.

Предстои критериите и методология за подбор на болниците, които ще бъдат включени в проектното предложение, да бъдат променени, информира д-р Кацаров.

Министърът е съобщил, че най-ниските цени на клинични пътеки, по които работят предимно общинските болници, ще бъдат увеличени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във