Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-накрая стана ясно какво се е случило с 50-те млн. лв. за медсестрите

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев потвърди, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата. Това стана по време на брифинг след среща със здравния министър Кирил Ананиев и медицинските специалисти при премиера Бойко Борисов.

"Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., от името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването. Изпълнили сме решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало", обясни Дечев.

Здравният министър пък посочи, че няма основание да си подава оставката. "Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката",категоричен е  Ананиев. На въпрос дали се чувства неудобно от тази ситуация той отговори, че не е приятно да се обясняваш. И допълни, че от правителството са искали да осигурят необходимия ресурс за медицинските сестри и са го направили чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК.

"Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване в последните няколко дена за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април. Аз вече няколко пъти имах възможността да разясня какъв е точно случаят, но ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията", каза ресорният министър. През март Министерския съвет е приел постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление е била през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските въпреки това е продължил. През цялото време от управлението са искали да помогнат на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерският съвет е решил да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това здравното министерство е събрало необходимата информация от лечебните заведения и се е установило, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв, разясни отново Ананиев. По думите му, ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната.

В резултат на всичко това Министерският съвет е намалил тези средства от 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството е искало да осигури необходимия ресурс и затова е преценило заедно с НЗОК, заедно с партньорите й от Българския лекарски съюз, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност. Взето е решение страните, които участват и подписват националния рамков договор да изменят цените на клиничните пътеки, като ги увеличат и осигурят необходимия ресурс. Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и с факта, че много от тях били недооценени. По думите на здравния министър на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата е приел решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК.

"Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници", каза още Ананиев. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във