Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Най-лесно е да затворим училищата, но присъствено обучение е най-доброто

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев. 

Просветният министър посочи, че в момента системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната. „Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

Към момента заразените с COVID-19 ученици са 469, а учителите - 453. „Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване”, каза още министърът.

Той съобщи, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици с грипоподобни симптоми, които учителите връщат. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища”, подчерта Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката”, припомни министърът пред Нова телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във