Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-известните конспиративни политически теории

Теориите на политическата конспирация могат да имат общи и широкообхватни форми- от войните и международните органи, до тези  на локално ниво. Имайки предвид, че манталитетът на българите и по-общо на балканците, е устроен така, че все някой трябва да ни е виновен. Иска ни се за всичките ни неуспехи да е отговорен някой друг, който иска да ни прецака. 

Смехотворните резултати от проучване преди време, може би са и доста притеснителни. Според тях 40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 75% от българите пък вярват в пророческите способности на Ванга. 

В този дух нека обърнем внимание на най-известните политически теории в световен мащаб, на които хората масово вярват.

Бившият американски президент Обама е бил обект на множество теории на конспирацията. Неговото председателство беше вдъхновение за филма от 2009 г.  Тhe Obama Deception, в който се твърди, че администрацията на Обама е марионетно правителство на богатия елит. Друга теория, която стана известна през 2009 г. е т.нар. "биртеризъм". Тя отрича легитимността на президентството на Обама, защото твърди, че той не е роден в САЩ. Тази теория продължава да съществува, въпреки доказателствата за неговия хавайски акт за раждане. Други теории твърдят, че Обама тайно е мюсюлманин.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации в Съединените щати е предмет на много теории, включително твърдението, че организацията е ангажирана с изграждането на концентрационни лагери на територията на САЩ и намерения за налагането на военно положение и геноцид. 

Членовете на Африканския национален конгрес на Южна Африка отдавна пропагандират конспиративни теории,  най-често за ЦРУ. През 2014 г. заместник-министърът на отбраната Кебби Мапхатсое обвини без наличието на доказателства, че публичният защитник Тули Мадонсела е американски агент, който работи за създаването на марионетно правителство в Южна Африка.

Конспиративното понятие за "дълбока държава", пък е концепция, която произхожда главно от политиката в Близкия изток и Северна Африка, но е известна и в САЩ от 60-те години. "Дълбоката държава" се отнася до неидентифициран "мощен елит", който действа в координирана манипулация на политиката и управлението на една нация. Привържениците на подобни теории се базират на канадския автор Питър Дейл Скот, който популяризира идеята в САЩ поне от 90-те години на миналия век. Днес около 48% от американците вярват в тази теория.

В съседна Турция теориите на конспирацията започнаха да доминират в публичното пространство по време на късното управление на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган . През 2014 г. Ердоган въвежда термина üst akıl ("ръководител"), за да обозначи предполагаемата институция за командване и контрол, донякъде двусмислено насочена към правителството на Съединените щати, което е обвинено в цялостен заговор за отслабване или дори разчленяване на Турция.

Теорията, която е обвързана с този термин, предполага също, че всяко политическо и неполитическо външно действие е срещу интересите на Турция. Ердоган, както и Daily Sabah многократно твърдят, че много различни недържавни участници като  Ислямска държава и  Либертарианската социалистическа работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и привържениците на Фетулла Гюлен - атакуват Турция време в добре координирана кампания.

Един пример за популяризиране на теорията за конспирацията на "ръководителя" се появи през февруари 2017 г., когато кметът на Анкара Мелих Гьокчек заяви, че земетресенията в западната провинция Чанаккале биха могли да бъдат организирани от тъмни външни сили, целящи да унищожат турската икономика с "изкуствено земетресение" близо до Истанбул. 

В друг пример, през ноември 2017 г., ислямският вестник "Йени Акит" твърди, че модната тенденция на "разкъсаните дънки" е всъщност средство за комуникация, чрез специфични форми на разкъсвания и дупки между агенти на чужди държави и техните сътрудници в Турция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във