Банкеръ Daily

Доц. Милен Любенов:

Най-голямата гаранция за публичност е коалиционното споразумение

"В разговорите ми липсва приоритизирането. Обикновено едно коалиционно споразумение е съпътствано от програмна декларация с ясно изведени цели и приоритети, явно това ще го видим в края на тази или в началото на следващата седмица", коментира пред БНР политологът доц. Милен Любенов. 

По думите му най-голямата гаранция за публичност е самото коалиционно споразумение - лидерите на партиите ще се подпишат под програма за управление с цели. 

"Не мисля, че партиите имат големи различия в програмите. Трудностите са в това, че обединението ще е съставено от четири субекта, а колкото повече партии са част от управляваща коалиция, толкова повече се засилва възможността за противоречия в ежедневната политика. Но по стратегическите въпроси не виждам различия", каза политологът. 

Според него най-критично е доколко някои от лидерите няма да завият в крайно популистка посока в опит да се съобразяват с общественото мнение и даде пример с темата за Северна Македония.  

"Решаването на този въпрос е от стратегическа важност, защото е въпрос от националната сигурност. БСП постави това като червена линия. Един такъв подход в следващите месеци може да доведе до противоречия. Темата не може да бъде отлагана, защото България рискува да изпадне в изолация в Европейския съюз... На Западните Балкани текат сериозни геополитически процеси, които могат да провокират конфликти. Затова България трябва да се държи отговорно", допълни доц. Любенов. 

Прогнозата на политолога е, че догодина няма да има предсрочни парламентарни избори, той описа хоризонт пред новото правителство поне до местния вот. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във