Банкеръ Daily

От ГЕРБ отговориха на Бойко Рашков:

Най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет

Бойко Рашков не може да се справи и дори да провери сам себе си. В същото време продължава да тормози и да нарушава правата на хората, като си позволява за пореден път да борави с лъжи, неистини, клевети и внушения. Ние искаме да дадем гаранция на българските граждани, че тези избори ще бъдат честни. Всяко едно нещо, което казва Бойко Рашков, после се оказва неистина.  

Това заяви на брифинг в централата наГЕРБ Даниел Митов по повод последните твърдения на служебния министър Бойко Рашков, че ГЕРБ и ДПС са най-големите купувачи на гласове за изборите.  

"Истината е, че най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет. Бойко Рашков раздава по 650 лева на служителите на МВР. Министър Комитова раздава кошници с гъши дроб на служителите на МРРБ. Министър Минеков за втори път раздава бонуси в министерството. Това ли е причината да теглят нов дълг? България стремително върви и се превръща в страна от третия свят. Радев така и не излезе на дебат, но днес прави обръщение към нацията", добави Митов. 

"Вътрешният министър страда от раздвоение на личността", обяви от своя страна Томислав Дончев. "Той трябва да организира честни избори, но в същото време бутално и силовашки участва в предизборната кампания. Все още има шанс изборите да бъдат честни. За целта ЦИК трябва да публикува имената на всички лица, които са имали достъп до складовете с новите машини и ще участват в изборния процес. Трябва да се публикуват имената на всички, които са работили по софтуера на машините. Трябват да се публикуват серийните номера на машините, на които ще се гласува, както и серийните номера на всички машини в страната. Не на последно място трябва да се публикуват и как са транспортирани машините", категоричен бе Дончев. 

"Изпращаме четири предложения до ЦИК, с които ще се гарантира честността на изборите", каза административният секретар  Цветомир Паунов. 

"Първо ще настояваме всички разписки от машините да се броят на 100%. Второ разписките от двата вида избори трябва да се слагат в различни урни. Трето трябва да има видеонаблюдение на изборния процес и броенето на разписките. Четвърто във всяка една секция трябва да бъде осигурен независим софтуерен специалист, който да гарантира, че софтуерът на машините не е пипан. Само след изпълнението на тези четири точки ще се гарантира прозрачността на изборния процес", заяви той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във