Банкеръ Daily

Общество и политика

Най-големият недостиг на учители ще дойде след 10 години

Училищата в цялата страна обявиха стотици свободни работни места. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

"Тази бройка е нормална. В системата на училищното образование работят 90 000 души, от които около 15 000 са в София. Има голям брой учители, които се пенсионират. Последните 3-4 години има много висок брой на пенсиониралите се учители. Но най-големият недостиг ще дойде след около 10-ина години.  Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. 

Според него учителската професия не е привлекателна за един млад човек, защото младите хора търсят професии, които по-бързо дават възможности. Той бе категоричен, че навсякъде в страната учебната година ще започне нормално, въпреки трудностите към момента. 

 „Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини”, коментира Вълчев. 

Що се отнася до информацията, че децата са подложени на тормоз заради оценките, министър Вълчев коментира: „Оценяването е една от най-важните части от образователния процес , без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един ученик трябва да придобие знания и компетентности, които са му необходими за живота, за пазара на труда”, обясни министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във