Банкеръ Daily

Надежда Йорданова:

Най-добрият сценарий е правителство в това НС

Четворната коалция беше трудна коалиция, включително и заради затруднената комуникация в нея. Една от грешките беше, че не се създаде ефективен механизъм за вземане на решения и привеждането им в изпълнение. Ние от "Демократична България" многократно сме настоявали да се увеличи скоростта на вземането на решения, заяви пред БТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Според нея руската инвазия в Украйна е пренаредила приоритетите на управляващите.

"Все пак имаше крачки, които бяха направени, макар и не със скоростта, с която исках. Задачите, които трябва да изпълним, зависят и от ефективен разговор с опозицията. Мисля, че това е нещо, с което не успяхме да се справим", отбеляза министърът.

Йорданова посочи също, че се очаква решението на Конституционния съд по искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде обявено за противоконституционно закриването на специализираното правосъдие.

Становището на Министерството на правосъдието е, че исканията на главния прокурор са неоснователни и закриването на спецправосъдието съответства на Конституцията.

"Не сме очаквали този процес да е лесен и виждаме, че съпротивата срещу това продължава", коментира Йорданова.

"Лош вариант е бързо да се тръгне към предсрочни избори. Очаквам Народното събрание да седне и трезво да прецени какво трябва да свърши - освен законът за КПКОНПИ, много важни са и законопроектите за Плана за устойчивост и за промените в Закона за съдебната власт, свързани с обособяването на европейските делегирани прокурори в самостоятелна организационна структура в прокуратурата. Най-добрият сценарий за България е да има правителство в този парламент", подчерта Надежда Йорданова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във