Банкеръ Daily

Проф. Тодор Кантарджиев:

Най-добрият имунитет срещу COVID се получава след преболедуване

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела", уточни епидемиологът пред bTV.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.

Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди директорът на НЦЗПБ.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил,

За маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във