Банкеръ Weekly

Общество и политика

Най-често съдят за каране на градус

Броят на престъпниците, осъдени за посегателства срещу собствеността (основно кражби и грабежи), намалява чувствително в сравнение с първото полугодие на 2013-а. Това отчете Националният статистически институт. За първите шест месеца на миналата година осъдените за този вид престъпления са били 5177, а сега 4016. Това обаче съвсем не е добър показател за правозащитната система, защото кражбите всъщност съвсем не са намалели, а дори напротив - стават все по-нагли, по-жестоки и вече се възприемат едва ли не за нормална част от ежедневието. Спадът в броя на осъдените по-скоро подсказва нещо друго - че полицията все по-трудно се справя с разкриването на виновните и предаването им на съд.

Съществена е промяната и в структурата на наказаната престъпност - дълги години кражбите бяха неотменно начело на съдебните статистики както по брой внесени обвинения, така и по брой осъдени извършители. Но за това полугодие вече не е така. Оказва се, че прокурорите са внесли най-много обвинителни актове, споразумения и предложения за глоби заради престъпления на пътя - най-масовите в тази група са шофиране в нетрезво състояние или каране без книжка. За такива "общоопасни престъпления" са осъдени повече от 3000 души, или общо около 35% от всички, преминали през подсъдимите скамейки.

Пак според статистиката само за шест месеца обвинения за извършени престъпления са получили общо 14 307 души. От тях едва 6479 са влезли в затворите с ефективни присъди. Всички останали са били наказани условно, с пробация или глоба, а има и 356 оправдани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във