Банкеръ Daily

Общество и политика

Наградиха посланика ни в Бразилия с престижния орден „Южен кръст“

На 19 септември в представителния салон на Министерството на външните работи на Бразилия заместник-министърът на външните работи Нелсън Антонио Табажара де Оливейра връчи орден „Южен кръст“ на посланика на България Валери Йотов по повод приключване на мандата му в Бразилия. Присъстваха посланици от Дирекции Европа, Права на човека и Протокол на Министерството на външните работи и от дипломатическия корпус, журналисти.

Посланик Табажара оцени високо развитието на двустранните отношения между България Бразилия, привързаността на двете страни към принципите на международното право и мултилатерализма, взаимната подкрепа на кандидатури в международните организации, споделяне на необходимостта от реформа на ООН и на Съвета за сигурност, по която двете страни имат сходни позиции. Посочи наличието на неизползвани възможности за по-интензивно развитие на двустранните отношения.

Посланик Йотов открои важността на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев и бизнес делегация в Бразилия и Сао Пауло през 2016 г., което даде нов тласък на двустранните отношения, както и културните проекти на посолството за популяризиране на Българската култура и възможностите за образование у нас на чуждестранни студенти. Създадената през 2015 г. Група за приятелство с България в бразилския Конгрес също допринесе за активизиране на двустранния диалог.

Зам.-министър Табажара даде обяд в чест на българския посланик и неговата съпруга.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във