Банкеръ Daily

Общество и политика

Награда за Кирил Петков, дарил 500 хиляди лева за изследвания в Софийския университет

Вицепремиерът Томислав Дончев беше гост на церемонията по връчване на наградите в инициативата "Достойните българи". Томислав Дончев връчи награда на бизнесмена Кирил Петков, създател на Център за приложни изследвания и иновации в Софийския университет, за който фирмата му дарява 500 хиляди лева.

Петков е един от основателите на Харвардската програма в Софийския университет, през която годишно безплатно се обучават 60 студенти избрани между 400 кандидати от всички университети в страната. Центърът за приложни изследвания и иновации е отворен за студенти, които са записали магистратура по биология, микробиология, молекулярна биология, химия, фармация, биотехнологии, както и за докторанти. 

Кирил Петков е възпитаник на Харвард. Продуктите на неговата компания се основават на „бацил", бактерия от бяло кокиче. На неговата база с помощта на български учени е създадена хранителна добавка, употребявана в последните години почти всеки ден от  все повече американци, предлагана в много заведения в Манхатън. Добавката е пробиотик. Реклама с употребата му са направили Опра Уимфри, Новак Джокович и много други популярни личности в Съединените щати.

Proviotic е леко изменено название на пробиотик, като означава, че добавката е натурална, не съдържа лактоза, соя, глутен и е подходяща за вегани, вегетарианци, хора, нетолерантни към лактозата (млякото) и за всички, които искат да водят здравословен начин на живот. След пробива в САЩ производителят планира да продава добавката в Канада, Великобритания, а след това в целия Европейски съюз. Близка цел са и азиатските пазари, тъй като според медицински проучвания около 70% от населението там е нетолерантно към лактоза.

Преди да стигне до уникалния си продукт Кирил Петков се е занимавал с екопроекти,  с бизнес с недвижими имоти, бил е преподавател в СУ, учил е ядрена физика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във