Банкеръ Weekly

Общество и политика

Наематели за без пари

Партийната централа на ГЕРБ изненадващо може да се окаже без дом, ако проблемите около Националния дворец на културата, в чиято административна сграда се помещава формацията, продължат да ескалират. Достатъчно е новото ръководство на акционерното дружество да се позове на последния доклад за финансовото му състояние (виж карето)и да вземе решение за промяна в статута на въпросната сграда, за да оздрави цялостната структура на компанията. Везните в тази посока би могла да наклони заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, която тази сряда (11 декември)запозна народните представители в ресорната парламентарна комисия с несигурното положение на държавното акционерно дружество. От началото на октомври тя е основен представител на държавата в борда на директорите на НДК, но като бивш пиар на ДПС може да се окаже и проводник на тяснопартийни интереси.


Докато депутатите се чудеха защо са принудени да слушат за нарушения, с които би трябвало да се заеме прокуратурата, Кръстева изненадващо хвърли бомбата срещу бившите управляващи. За двата етажа, които заема в т. нар. малко НДК, ГЕРБ е плащала символичен наем от 0.75 лв. на кв. м, или почти четири пъти по-малко от всички останали, за които цената е 3 лв. на квадратен метър. Отбелязан бе и фактът, че формацията не заплаща ползването на офисите по пазарни цени, тъй като още през 2009 г. бившата власт е деактувала въпросните помещения в административната сграда на двореца. Това на практика означава, че партията на Борисов ощетява акционерното дружество и има пръст в лошите му финансови резултати. Според доклада за последните две години националният дворец има несъбрани вземания за над 4 млн. лв., които само за последните 12 месеца са нараснали десет пъти, тъй като в началото на 2011-а са наброявали едва около 400 хил. лева. ГЕРБ едва ли е виновна за всички споменати загуби, но по думите на Кръстева е минавала тънко и за друга част от разходите си. Електроенергията, която би трябвало да плащат, трябва да се отчита със самостоятелен електромер, а такъв не е поставен от тях. Оказва се, че ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации, отбеляза заместник-министърът. И допълни, че партията се отнася също толкова безотговорно и към разходите си за охрана, асансьор и почистване, които остават изцяло за сметка на дружеството НДК.


Не сме на безплатна издръжка в двореца на културата, оправдаха се в официално писмо до медиите хората на Борисов. ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Неведнъж партията е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това електроенергията се разпределя съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение. Друг е въпросът, че заради този тип отчитане дори и в момента ГЕРБ не знае дали не е ощетена и дали не заплаща повече електроенергия, отколкото е консумирана, свали отговорността от себе си формацията. От централата отбелязват, че са изрядни наематели, защото неведнъж са правили ремонти в административната сграда изцяло за своя сметка и никога не са закъснявали с плащанията. Накрая само ще припомним, че наемът за двата етажа, който ГЕРБ заема, се равнява на наема, който други партии плащат за ползване на цели сгради за партийни централи, гласи финалът на служебното писмо.


Впоследствие се оказа, че не само информацията, но и цитираните числа в доклада на културното ведомство са грешни. От телевизионния ефир лично председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че месечният наем на формацията е 5500 лв., тъй като за всеки квадратен метър от общо 1100 се заплащат по 5.5 лева. Думите му бяха индиректно потвърдени и от областния управител на София-град Росен Малинов, който още през лятото се закани да ревизира наемите на политическите партии, тъй като служителите му засекли странни разминавания. Според тяхната справка най-големи разходи имала именно ГЕРБ. За помещенията на ул. Позитано 20 БСП дава по 1.30 лв. на кв. м, а наемът на ДПС на бул. Стамболийски излиза по 1.20 лв. на кв. м месечно. Договорът на Атака за 207 кв. м на Врабча им струва 350 лв., което прави по 1.60 лв. на квадрат. Съюзът на демократичните сили, който остана в емблематичната си сграда на ул. Раковски, внася по 8440 лв. на месец за 2212 кв. м (или по 3.80 лв. на кв. м), а колегите им от ДСБ се разделят с около 1.80 лв. на квадрат за помещенията на ул. Кърниградска.


Тези разлики правят впечатление и ще бъде проверено дали цените съответстват на закона. Ще се проверят и амортизационните коефициенти, закани се преди месеци Малинов, но въпросът странно потъна в небитието. Повторното му повдигане е просто поредната атака срещу бившите управляващи, и то в момент, в който цялостта на партията е под въпрос. Докладът на културното ведомство, заедно със заключенията на Агенцията за държавна и финансова инспекция, ще бъдат дадени на прокуратурата и нищо чудно точно ГЕРБ да се окаже главният виновник за тежкото финансово състояние на столичното НДК. Тогава централата на партията вероятно ще получи нова цена. А Борисов определено ще трябва да избира между благото на собствената си формация и личната обида за това, че е бил изгонен от управляващата власт.


nbsp;


Актуално състояниеНационален дворец на културата ЕАД отчита счетоводна загуба от 6.05 млн. лв. за 2012 г. и едва 1.1 млн. лв. печалба при общо 9.8 млн. лв. постъпления. В края на тази година пък се очаква приходите от управлението на собствеността да бъдат с 1 млн. лв. по-малко, или общо около 6 млн. лева. Според данните на Министерството на културата дворецът има общо 270 длъжници, на които неоправдано са били опростени лихви за над 200 хил. лева. Вероятно затова към октомври дружеството отчита оперативна печалба от едва 554 хил. лв., което е почти два пъти по-малко в сравнение със същия период на 2012-а. Над 1 млн. лв. пък са били изхарчени за заплатите на бившето ръководство от 2011 г. насам. Смененият през ноември директор Митко Тодоров е взимал по 12 хил. лв. месечно, а трудът на заместниците му е бил оценен на около 9 хил. лева. Освен всичко, след преобразуването си от културно-творческо обединение в еднолично акционерно дружество през 2011 г., НДК се сдоби с два акта от Националната агенция за приходите, които още не е изплатило. Единият е на стойност 11 млн. лв. (4 млн. от които са натрупани от лихви)заради липсата на отчисления за амортизация преди промяната на статута, а другият е за 2 млн. лв., тъй като компанията не е плащала данъци през 2011-а.Facebook logo
Бъдете с нас и във