Банкеръ Weekly

Общество и политика

Надолу по склона

Кашата, която забъркаха около проекта АЕЦ Белене, евентуалния референдум, и циркът, който властта разигра с представянето на някакви частни инвеститори за него, доведоха до неочакван и нежелан резултат и за двете замесени в интригата партии. По стръмната писта на неодобрението се плъзнаха не само управляващите, но и БСП, показва изследването на Алфа Рисърч за третото тримесечие на годината. Подкрепата за ГЕРБ е спаднала с малко по-малко от процент - до 21.4% спрямо периода април - юни, а тази за левицата е потънала с повече от две на сто - до 16.1 процента.


За първи път неодобряващите премиера Бойко Борисов са повече от онези, гласуващи му доверие - З7 към 32 процента. Освен това според социолозите над 70% са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политика на кабинета.


Тези резултати съвсем не са следствие само на непоследователната позиция за Белене. Макар и въртенето натам, накъдето духа вятърът, вече да идва в повече и на най-обръгналите на популистките номера.


На сметката на ГЕРБ за това тримесечие тежи и негативният евродоклад, по чиито бележки Бойко и ко. просто нямат време да реагират до края на мандата. Всички добри намерения по въпросите на правосъдието и вътрешния ред бяха изречени в многократно крешчендо. С много шум нещичко бе опитано и на практика, ала без резултат. Оттук нататък не само обществото, но и самите управляващи ще бъдат в позата на безпомощни сеирджии и вероятно няма да са в състояние да организират нищо повече от някоя и друга показна акция. Към това се прибавя и недоволството от резултати на властта в разследването на атентата в Бургас.


Основното, което нерадостните за ГЕРБ числа разкриват, е изчерпването на партията. Три години и два месеца е напълно достатъчно време гласоподавателите да се отърсят от повечето си самозаблуди. Натрупването на некомпетентност се чувства във всички сфери и никакви фойерверки не могат да отклонят вниманието.


Ако погледнем числата под лупа, интересно е, че столетницата се оказва по-засегната от намаляващата подкрепа от ГЕРБ. На пръв поглед това е странно - тя имаше многобройни поводи да използва гореспоменатите събития и слабости на властта в своя полза. Вместо това обаче тази година БСП съдейства публичното говорене за големите проблеми заедно с депутатите да излезе в лятна почивка. Целият партиен дневен ред беше подчинен на избирането на Станишев за председател първо на БСП, а сетне и на ПЕС. И организирането на подписката за референдума, и празненствата на Бузлуджа, и изтеглянето на конгреса за по-ранна дата обслужиха тази цел. Намаляване на подкрепата с почти 2% във време, в което партията би трябвало да празнува грандиозен европейски успех, води до един извод - че част от привържениците на левицата са разпознали популизма в червено и са го приравнили с този на ГЕРБ. Така че сметките на БСП, поне засега, не излязоха.


В годината преди края на мандата по традиция одобрението за управляващите пълзи надолу. Този път не се оформя достатъчна подкрепа и за присъстващите в парламента опозиционни партии. Никоя от другите, представящи се за алтернативи партии, пък не могат да са спокойни за подкрепата си. Според социолозите привържениците на Движение България на гражданите, класирало се на трето място в битката за симпатии, са сред най-несигурните как ще гласуват, а влизането на ДСБ и СДС продължава да изглежда несигурно. Това е гаранция, че на публиката няма да й бъде скучно. Тя си е взела пуканки, гледа развитието на драмата и коментира играчите като на футболен мач.


Дали тези с пуканките мислят какво следва - не е ясно. Според споменатото социологическо проучване - май не мислят да участват. Единственото число, бележещо траен ръст, е това на обявилите, че няма да гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във