Банкеръ Daily

Депутатът Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО и председател на предизборния щаб, пред banker.bg

Надяваме се, че Ангел Джамбазки ще стигне до балотаж в София

Г-н Ангелов, защо ВМРО реши да се бори за кметския пост в София с номинирането на евродепутата Ангел Джамбазки?

- Смятаме, че ВМРО има подходящия кандидат за кмет за София и подходящи хора за районни кметове и за общински съветници. Имаме амбицията да сме един от основните политически фактори в столицата. И мисля, че с кандидатурата на Ангел Джамбазки ВМРО реално ще е една от трите основни формации, които участват на софийските избори. Нито на г-жа Фандъкова, нито на г-жа Манолова ще им е лесно с Джамбазки, защото софиянци го познават от много години. Като общински съветник той винаги е бил радетел за решаването на проблемите в София и е работил за това, включително като евродепутат. Подкрепата, която има към него от софиянци, се видя и на евроизборите. Мисля, че тя ще става още по-голяма. И реално Ангел Джамбазки ще е един от основните претенденти за кметския стол.

Не подценявате ли арх. Борислав Игнатов, издигнат от "Демократична България"?

- Не подценявам никого. Аз говоря за това, какво смятам, че могат да направят ВМРО и нашите кандидати.

Защо точно Ангел Джамбазки? Нямате ли други подходящи кадри? Създава се впечатление, че кадровата ви банка е празна.

- Напротив. Но Ангел Джамбазки е кореняк софиянец, човек – пак ще повторя – който винаги е милеел за града и решаването на проблемите му. Той се е сблъсквал с всякакви проблеми на София – и гетата, и транспортната схема, и замърсяването, и това крайните квартали да имат по-добра инфраструктура и по-добра свързаност с централните части на града. Така че Джамбазки е най-подходящия кандидат от страна на ВМРО и мисля, че той ще бъде достоен кмет.

Местните и европейските избори обаче са доста различни. Защо сте толкова убеден, че след като се представи така добре на вота за Европейски парламент, ще успее и в кампанията за столичен градоначалник?

- Нямаме тази презумпция, че щом сме се представили добре на европейските избори, това едва ли не ще прелее в същия резултат и на местните. Надяваме се на местния вот резултатът за ВМРО да е още по-голям . Пак ще кажа, Ангел Джамбазки милее за София и си е софиянец. По-подходящ кандидат за кмет аз не виждам от предложените от другите политически партии. Може да съм пристрастен, защото съм от ВМРО, но това е факт.

Гетата ли са най-големия проблем на столицата? Няма ли други по-големи?

- София има много проблеми, всички ги виждаме ежедневно. И хората, които живеят в нея, и които идват да работят тук и тези, които я посещават... Ние считаме, че до голяма степен те могат да се решат. Не само гетата са проблем, а и, както казах, транспортната схема, крайните квартали, които трябва да имат по-добра свързаност с централните части на града. Замърсяването на въздуха, проблемите със сигурността... В един град, който е с над милион жители, винаги има много проблеми. Но доста от тях могат да бъдат решени много бързо, стига да има воля и желание от екипа, който управлява София.

Как би работил Джамбазки с един шарен общински съвет?

- Не вярвам общински съветници да саботират действия, които ще са в полза на софиянци. Това означава те да извършат политическо самоубийство на собствените си партии и на самите себе си. Хората в София са интелигентни, следят нещата и виждат кой какво прави. Но г-н Джамбазки няма да разчита само на общинските съветници, а и на неговия екип. Столичният кмет, заместник-кметовете и общинската администрация – това реално е изпълнителната власт в Столичната община.

Би ли работила вашата партия и общинските съветници от ВМРО с Мая Манолова или Йорданка Фандъкова?

- Аз се надявам, че като се стигне до балотаж, нашата мисъл ще бъде как да спечелим изборите. Тоест, надяваме се и виждаме шанс ВМРО и Ангел Джамбазки да бъдат на балотаж за София. Иначе с всеки един бихме работили, когато става въпрос за решаването на проблемите на софиянци. Ще подкрепим всеки, който предлага разумни решения, облекчаващи и помагащи на хората и на града. ВМРО никога не се е държала като популистка опозиционна партия, когато някъде се предлага нещо разумно. Всяка една партия и всеки политик би трябвало да подкрепя разумните неща.

Ако вашият кандидат за кмет не стигне до балотаж, на кого ще прелеете гласовете си за втория тур? На Фандъкова ли?

- Аз се надявам, че ще стигнем до балотаж. Има реален шанс за това. Не мога да кажа на кого бихме прелели гласове, защото хората, подкрепящи нас и Ангел Джамбазки, не са от тези, на които някой може да заповядва за кого да гласуват. Така че при балотаж нашите гласоподаватели сами ще решат за кой от другите кандидати биха гласували. Не сме разсъждавали върху тази тема. За момента е важно да се съсредоточим върху това как да представим на хората в София нашите политики, нашите предложения за решаване на проблемите на града.

Имате ли шанс да спечелите Пловдив? Кандидатът за кмет Славчо Атанасов не е точно ваш, а на НФСБ, но там сте заедно.

- Кандидатът е общ. Всички свързват Славчо Атанасов с ВМРО в Пловдив. Ние не претендираме кой на кого е. Знаем, че Славчо Атанасов е с най-големи шансове да спечели изборите там. Това го показват и социологическите агенции, а и се вижда като се разходиш из пловдивските улици – хората го харесват и подкрепят. Мисля, че той е с огромни шансове да е следващия кмет на Пловдив. Както и Галин Григоров в Русе, който също е кандидат на ВМРО и НФСБ. Григоров е основния претендент за кметския пост в дунавския град. Така че в три от големите градове – София, Пловдив и Русе, имаме кандидати, които имат реални шансове. Имаме също кандидати за кметове във Велико Търново, в Плевен, във Враца, във Варна, в Шумен. В доста от големите градове в България ВМРО участва със собствени кандидати – хора, които са се доказали през годините.

Защо сменихте кандидата за Русе? На предишните два избора беше Искрен Веселинов, който стигна до балотаж.

- Точно така, един път беше трети, един път стигна до балотаж. Ами, това е решение на местната организация. Г-н Веселинов също настояваше изрично да имаме друг кандидат за кмет, все пак той има доста функции, заложени в самото ръководство на ВМРО и в работата на парламентарната група. От тази гледна точка преценихме, че е по-правилно той да остане народен представител, да участва дейно в ръководството на ВМРО и парламентарната група, защото това е полезно за цялата организация. А и Галин Григоров е не по-малко достоен от Искрен Веселинов.

Да минем на една друга тема. Тези дни с протест ВМРО поиска оставките на съдиите, които са пуснали предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман. Не смятате ли, че е опасно улицата и политическите пристрастия да диктуват решенията на съда?

- Ако в България имаше справедливи съдийски решения и съдът не допускаше такива гафове, мисля, че никой политик или гражданин нямаше да протестира. Ние протестираме, защото смятаме, че определени съдии обслужват други интереси, интереси на неправителствени организации, на чужди организации. Което за нас не е редно. Аз съм сигурен, че огромната част от българските съдии са честни, обективни и наистина въздават справедливост, както и възмездие на престъпниците. Но има определени хора - те не са толкова много - които просто работят срещу това в България да има справедлива съдебна система и справедливи решения. Така че ние като политици не можем да си затваряме очите и да не казваме какво виждаме и кое е правилно. В крайна сметка аз съм народен представител, представлявам български граждани, които са ме подкрепили и тези хора ме потърсиха и питат защо се случва това нещо. И аз съм длъжен да реагирам и да кажа мнението и моето, и на ВМРО. Смятам, че по този начин трябва да се реагира, когато се види, че в България няма справедливост и че определени хора работят в интерес на други кръгове и държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във