Банкеръ Weekly

Общество и политика

Надцакване със стенограми

Ден след срещата между ЕС и Турция на 26 март във Варна БСП поиска да бъде представена стенограмата от разговора на Бойко Борисов и Реджеп Ердоган, който се проведен на четири очи. Искането беше отправено от лидерката на социалистите Корнелия Нинова от Пазарджик, където Изпълнителното бюро проведе изнесено заседание.

"За да стане публично всичко, което се е говорило, за да разбере българският народ какво се решава, бихме искали да се покаже стенограма от тези разговори. Както знаете, няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси: нито по спора с Гърция и кипърския въпрос, нито по отношение на конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбелязва някакво конкретно решение, за което да бъдем информирани. В тази връзка продължаваме да поставяме и въпросите за българския национален интерес. Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството "душевни граници до Кърджали", но на четири очи. Не разбрахме какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", мотивира се Нинова.

Нейните аргументи са почти огледален образ на тези, с които преди две седмици ГЕРБ пък настояваше да се разсекрети стенограмата от срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил поради високия обществен интерес как на нея е била изразена българската национална позиция. Становището на парламентарната група беше изказано от депутата Тома Биков, според когото трябва да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали националната ни позиция е била еднаква при премиера и при държавния глава. 

Същото мнение изрази и заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов. Невъзможно е да няма стенограма от срещата между Радев и патриарх Кирил, реши Цветанов. По думите му на всяка среща по протокол има стенограф, но Румен Радев умишлено крие стенограмата, защото тя ще разкрие, че президентът не е защитил интересите на страната. 

Така размяната на удари между управляващи и опозиция продължава, но вече започва да прилича на досадна игра. На грозно надцакване от типа - ти ще ми удариш шамар, аз ще те ритна. В крайна сметка май няма да видим нито една от двете стенограми. Но взаимното дебнене кой пръв ще стъпи накриво  ще продължава и от всяка муха ще се прави слон. Което означава, че всекидневните махленски скандали няма да спрат.

Нинова обяви още, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес. "Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава", категорична е лидерът на червената партия. Според нея темата за обезщетяването на тракийските бежанци не е свързана само с двустранни отношения. Тя припомни, че през 2008-а Европейският съюз е приел резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция.

През меналия уикенд пък стана ясно, че БСП ще представи визията си за страната на голямо национално съвещание, което ще се състои през май. В него ще участват общинските и областните председатели на формацията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата.

Социалистите започват и усилена подготовка за предстоящите през 2019-а местни избори, като увеличиха финансирането за структурите си. Това беше едно от обещанията на Нинова при избирането й на председателския пост в Столетницата. Заделянето на повече пари за организациите вече беше направено неколкократно още в началото на мандата на сегашното ръководство. Но аргументът за допълнителното финансиране сега е, че силата на БСП са структурите по места и те трябва да са напълно финансово обезпечени.

Освен прякото увеличение за структурите продължава да функционира и създаденият през миналата година "Фонд за политически инициативи", който отпуска средства на проектен принцип на организациите, имащи добри обществени инициативи. Във връзка с подготовката за местните избори на "Позитано" 20 ще бъде създадено и ново звено "Регионална и местна политика", като акцент в дейността му ще е работата с кметове и общинските съветници. Най-после тръгва и дълго протаканият проект за партийна телевизия на левицата. Това също беше едно от обещанията на Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във