Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 900 души са задържани в акциите на МВР срещу купения вот

Общи 938 са задържаните за по 24 часа в рамките на мащабната специализирана операция за защита на изборните права на гражданите, която провежда МВР. На брифинг от вътрешното министерство съобщиха, че за последната седмица има общо 172 досъдебни производства.

Издадени са близо 7000 предупредителни протокола, посочи директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев. Проверени са 9588 лица от активния криминален контингент, установени са 155-ма обявени за издирване, 1741 собственици на фирми са профилактирани по линия на корпоративния вот. Общо 142 престъпления са били разкрити по време на операцията.

Станев отбеляза, че през първата седмица на юли престъпността у нас е намалявала с близо 58%, а през последните два дни няма и нито едно противозаконно отнето МПС на територията на цялата страна.

130 полицаи от ГДНП са командировани в 17 областни дирекции, за да помагат на колегите си по места. Допълнителен резерв ще е на разположение, включително център, който да следи обработването на сигнали за изборни престъпления.

Директорът на ГД „Жандармерия“ Тодор Гребенаров посочи, че вече е в ход логистичната операция по транспорт и охрана на машините за гласуване. Те няма да нощуват в областните дирекции по места, а в логистични центрове, определени от „Сиела“. Ще са под постоянна полицейска охрана, като след 6 часа на 11 юли с 300 буса ще бъдат развозени по секциите и инсталирани от специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във