Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 8000 младежи ще обсъдят бъдещето на Европа на 1 и 2 юни

Рекорден брой от над 8000 младежи ще присъстват на третото издание на Европейското младежко събитие (EYE2018). Те ще вземат участие в 400 дейности, дебати, представления и семинари в сградите на Парламента в Страсбург от 11.00 ч. българско време в петък, 1 юни, до 20.00 ч. в събота, 2 юни. Дебатите ще акцентират върху пет основни теми: „Млади и стари“, „Богати и бедни“, „Поотделно и заедно“, „В безопасност и под заплаха“ и „На местно и на световно равнище“.

Европейското младежко събитие, известно още като Среща на европейската младеж, е международно събитие, организирано от младите хора за младите хора (на възраст 16 – 30 години). Повечето дейности са замислени и подготвени от 130-те участващи младежки организации, включително и YO!Fest пред Парламента.

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще открие пленарната сесия на EYE в петък, в 11.00 ч. българско време, заедно с 50 евродепутати, които ще вземат участие в семинарите и дебатите. Други видни политически фигури като бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, европейския комисар по социалните въпроси Мариан Тейсен и бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще участват в оживени дискусии със следващото поколение, което ще взема решения за бъдещето на Европа. Лауреатите на наградата „Сахаров“ д-р Денис Муквеге и Ламия Ажи Башар ще бъдат водещи оратори.

Участниците в инициативата ще обобщят резултатите в специален доклад от Европейското младежко събитие. Той ще обхваща най-добрите идеи от срещата и ще бъде представен на изслушванията на младежта пред различни парламентарни комисии през есента.

232-ма млади българи ще участват в тазгодишното издание на Европейското младежко събитие.

Г

Facebook logo
Бъдете с нас и във