Банкеръ Daily

Омбудсманът Диана Ковачева:

Над 800 хиляди души получават пенсии под линията на бедността

Пенсии под линията на бедността от 369 лева получават 803 000 души. Това сочи справката от Националния осигурителен институт, която омбудсманът Диана Ковачева е получила в понеделник. "Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена", заяви тя. По думите ѝ много хора, които ще получат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление.   

"Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията за получаване на помощи за отопление", каза пред Нова телевизия общественият защитник. Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години: "Съгласна съм, че докато навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че сега, до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е нечестно и дискриминационно”, изтъкна Ковачева.

Омбудсманът коментира и повишаването на цената на топлинната електроенергия. Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да смени подхода на определяне на цената, настоява тя.

"На 1 юли КЕВР направи една прогноза за следващата година каква ще бъде цената на топлоенергията. Има проблем, защото прогнозата се прави на базата на Наредба 5, която миналата година беше променена. КЕВР се презастрахова срещу евентуално повишаване на цената на природния газ и въглеродните емисии, които наистина имат сериозно отражение върху цената на топлинната енергия. Цената на природния газ се променя всеки месец и никой не знае дали тя ще поскъпне, или ще поевтинее. Цената на топлинната енергия обаче на базата на тези показатели се променя веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа, че прогнозите, които Комисията прави, не са верни и са завишени. Работната група в регулатора установи, че са надплатени 29 млн. лв. за миналата година. Отправих питане към КЕВР как ще бъдат възстановени тези пари", обясни Ковачева.

"КЕВР няма как да направи реална прогноза напред във времето за една година. Настоявам да се промени в наредбата, така че всеки месец регулаторът да казва дали се увеличава, или намалява цената на топлинната енергия. Тя трябва да върви близко до цените на природния газ и въглеродните емисии. Това е прогнозна цена и тя няма как да е реалистична. Не са много хората, които имат уреди за измерване онлайн. Веднъж в годината се отчита парното. Хората веднъж плащат прогнозно потребление, втори път - по прогнозна цена", уточни омбудсманът.

"Сега получих информация от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че са извършили проверки на абонатните станции, които са 17 500 и са собственост на "Топлофикация София". Направени са проверки на 130 такива станции. През тях постъпва топлинната енергия до сградата. Установили са, че при 90 от тях уредите са с изтекъл срок на валидност. Установили са административно нарушение и са издали задължителни предписания. Това създава съмнения за това какво измерват тези топлинни уреди. Въпросът е, че не е редно по този начин да се изоставят нещата. Изпратих препоръка към "Топлофикация София" да направят проверка на тези уреди и да ги сменят там, където им е изтекъл срокът", посочи тя.

"Ако законодателството остане същото, няма значение кой какво определя – нещата ще останат по този начин. Самите топлофикационни дружества имат много нереалистична оценка за своите искания за увеличение. Преди около месец те поискаха от КЕВР увеличение от 70%. В рамките на общественото обсъждане КЕВР обсъждаше увеличение от около 14% за София. Въпросът е в контрола и яснотата на самите разходи на тези дружества. Някои от тях не са си подали още финансовите отчети за миналата година. Как регулаторът реши, че такова увеличението, което да им даде възможност да работят? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и разбира се това буди недоверие у хората за начина, по който плащат за топлинната енергия“, подчерта Диана Ковачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във