Банкеръ Daily

"Галъп интернешънъл"

Над 800 000 българи са имали трудности при получаването на медицинска помощ по време на епидемията

Проблем с достъпа до медицинска помощ по време на епидемията от COVID-19 са имали 15% от българите, а 28 на сто - с осигуряването на лекарства и консумативи. Почти никой от интервюираните не е съобщил за проблеми при необходимост от спешна помощ. Това показва социологическото проучване "Индекс на болниците", инициатива на агенция "Галъп интернешънъл".

Национално представителното проучване е било осъществено в периода 14- 22 май сред 798 души, чрез пряко лично полустандартизирано интервю и е направено като част от съвместната инициатива на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg.

Според данните общо 77% са хората твърдят, че по време на епидемията не са имали затруднения (или не са имали повод) да търсят медицинска помощ. Около 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. Поне 15% от пълнолетните българи (над 800 хиляди според изчисленията на социологическата агенция) са имали затруднения с достъпа до медицински грижи.

Към 1% от интервюираните твърдят, че проблемите им в тази насока са били свързани с болнично лечение, осъществяване на операция и др.

Това означава, че проблеми с лечението в болница вероятно са имали около 15 на сто от пациентите, които са имали нужда от хоспитализация между средата на март и средата на май (изчислението е на база 40 000 легла за активно лечение в страната, близо 66 на сто използваемост и среден престой от около 5 дни), посочват от "Индекс на болниците".

За най-много проблеми са съобщили респондентите от по-горните възрастови групи. Също така най-голям дял от проблемите с достъпа до медицински грижи са регистрирани в София - близо 1/3 от живеещите в столицата са декларирали някакви забавяния или трудности.

Едно от най-често срещаните затруднения по време на извънредното положение е било свързано със закупуването на препарати и консумативи - маски, дезинфектанти, превръзки, като 22% от анкетиралите са съобщили за подобни трудности.

Около 6% са заявили, че са имали проблеми с набавянето на лекарства, изписвани с рецепта и лекарства за хронични заболявания, докато 5 на сто са заявили, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във