Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 70 литературни събития и над 160 издатели в рамките на Международния панаир на книгата

Само след няколко минути ще бъде даден старт на 47-ия Софийски международен панаир на книгата. Той се организира от Асоциацията „Българска книга“ (в партньорство с Националния дворец на културата) и е част от календара на културните събития на Столичната община за 2019 година.

Официалното му начало е предвидено за 17.00 часа в Централното фоайе на НДК. На откриването ще свири джаз формация „София”. Панаирът ще продължи до неделя – 15 декември.

Своите най-нови и популярни заглавия ще представят над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина. В програмата са предвидени и над 70 литературни събития – срещи с български и чужди автори, преводачи и издатели.  

Сред гостите тази година са Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева, които са поканени в рамките на Международния литературен фестивал, който тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие. Това е седмият Софийски международен литературен фестивал, организиран от Асоциацията „Българска книга“ по същото време и на същото място като международния панаир.

На 11 декември от 17.00 часа ще бъде представена стихосбирката „Тишината след мен“ на полския поет Тадеуш Домбровски, в превод на Вера Деянова. С автора ще разговаря поетът Пламен Дойнов, стихове ще чете актьорът Станислав Кертиков.

В 19.00 часа в присъствието на словенската художничка Самира Кентрич ще бъде представен графичният й роман „Балканалия“: Кръвта е по-сладка от меда“. За книгата ще говорят художникът проф. Анри Кулев и новоизбраният декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и преподавател по графичен дизайн - проф. Веселина Вълканова.

Гост на Софийския международен панаир на книгата ще бъде и финландската писателка Юули Ниеми, чийто дебютен роман „Не върви сам по пътя“ излезе на български миналия месец. Читателите й ще имат възможност да се срещнат с нея на 12 декември от 13.00 часа в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. В разговора ще участват преводачката й Росица Цветанова и българската писателка Юлия Спиридонова.

Тази година Украйна ще има свой щанд (А7, полуетаж изток). В деня на откриването на панаира, 10 декември, от 19.00 часа, на сцената на Културната програма (етаж 4) ще се проведе среща с украинските писатели Гаска Шиян, Остап Сливински и Христя Венгринюк. С тях за най-новите промени в украинската литература и в културния живот на Украйна ще разговаря Светлозар Желев.  

На 12 декември от 15.00 часа председателят на 39-ото Народно събрание (2001 – 2005) юристът проф. Огнян Герджиков ще представи книгата си „Наследственоправна поема“.

Камен Алипиев-Кедъра също ще говори за книги, а по-специално за стихосбирката „Когато живееш с котка“ на Гери Турийска - на 13 декември от 17.00 часа и „Животът от нещата“ на Красимира Хаджииванова - на 14 декември от 15.00 часа.

„Събудете великана в себе си“ на Антъни Робинс ще бъде представена от Моузес Налока на 14 декември от 14.00 часа.

За децата също ще има специални изненади - премиерата на „Защо медът е толкова сладък?” - приказка с образователни игри от Мая Бочева - Уики; практичният наръчник „Детска академия за добри обноски“ на Невена Басатова, „Приключенията на Поля“ от Анжелина Денчева, „Детски пиеси“ от Недялко Йорданов.

Ден преди закриването на Панаира – на 14 декември (събота) Асоциацията „Българска книга“ ще  връчи годишната си награда за най-добър издателски проект „Златен лъв“ – 2019 година.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във