Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 60% от българите са оптимисти за новата година, сочи проучване

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри. Това сочат данните от проучване на „Барометър”, проведена в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4% от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор. За 51,2% от анкетираните най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка - 43,9%, на отхвърлянето на Истанбулската конвенция. 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН. Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 г. се нареждат и вътрешнополитически събития. 29,3% споделят, че одобряват повишаването на доходите. Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните.

70,7% от включилите се в проучването пожелават лична реализация и успехи през новата година. 59,6% си пожелават по-добро и стабилно здраве, а 57,7% - повишаване на доходите. 43,9% поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% си пожелават късмет. 35,9% пък се надяват на повече сигурност и стабилност през 2019-а. 38,2% от анкетираните заявяват, че ще следят с интерес кампанията и резултатите от предстоящите местни избори, а 36,1% се интересуват от изборите за Европейски парламент през 2019-а. 25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във