Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 5000 учители в София искат да се ваксинират срещу COVID-19

"Над 5000 учители и помощници в София са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Това са малко над 20%. Надявам се този процент да нараства с напредването на ваксинирането, както е в домовете за възрастни хора." Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на брифинг за началото на имунизационната кампания сред училищния персонал.

Ваксинацията на учителите е започнала в понеделник и вече са имунизирани 162 души. Общо в 15 болници и медицински центрове има кабинети за ваксиниране, като при необходимост ще се разкрият още такива в ДКЦ-тата, съобщи Фандъкова. Създадена е организация, така че да не се стига до струпване на хора и в различните кабинети се имунизира различен брой хора.

"До момента в София са получени близо 25 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а от тази на "Модерна" - 4800 дози", съобщи директорът на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. 

В момента в София се довършва и първата фаза на имунизацията, която обхваща фармацевти, стоматолози и болничен персонал.

"Внимателно разпределяме ваксините, защото те са с особен температурен режим и трябва много бързо да бъдат приложени в определен времеви период", каза Пенчев. Той призова учителите да спазват стриктно графика за имунизация, за да не се стига до изгубване на дози. 

Първите дози от препарата на "АстраЗенека" ще пристигнат в средата на месеца, съобщи директорът на СРЗИ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във