Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАД 500 МЛН. ЛЕВА ДАРИ ФОНД РЕПУБЛИКАНСКА ПЪТНА МРЕЖА НА СРЕДНИТЕ РОДОПИ

Общините от Средните Родопи - Смолян, Баните, Мадан, Рудозем и Неделино, получават 500 500 000 лева за строителство, реконструкция и ремонт на обекти от четвъртокласната пътна мрежа, реши управителният съвет на фонд Републиканска пътна мрежа на свое заседание миналата седмица. Освен подобряване на пътната инфраструктура с парите ще се осигури заетост на голяма част от населението от региона, останало без работа след преструктуриране на минното производство в Горубсо АД, уточни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев. Най-много средства - 202 млн. лв., получава община Рудозем, следват Мадан - 126 млн. лв., Баните - 80 млн., Смолян - 60 млн. и Неделино - 32 млн. лева.


Почти 68 млрд. лв. са приходите във фонда през миналата година, отчете на заседанието си управителният съвет. Най-голяма сума - 63 млрд. лв., е внесла държавната рафинерия Нефтохим. Но почти 21 млрд. лв. Нефтохим е внесла във фонда едва през февруари тази година. С малко над 14 млн. лв. е подпомогнала фонда плевенската рафинерия Плама, останалите средства са от начислените такси върху внесените горива, сочат данните от отчета на фонда за миналата година.


Съгласно разчетите през тази година във фонд Републиканска пътна мрежа трябва да постъпят 143.815 млрд. лева. Бургаската рафинерия отново се бави. Почти 18 млрд. лв. са отчисленията, които би трябвало да е внесла във фонда само за първото тримесечие. От тях обаче Нефтохим не е превел нито стотинка, а чрез държавната фирма Пъткомплект ЕООД са прихванати едва 1.3 млрд. лева. От Бургас обясняват забавянето с капиталния ремонт на основни производствени мощности.


От вноса на дизелово гориво през периода януари - март 1998 г. във фонда са постъпили 275 млн. лв., а от бензин - 288 млн. лева.


Започналата вече пролетно-лятна строително-възстановителна кампания по пътищата и редовното забавяне на постъпленията на отчислените от горивата суми доведе до хроничен недостиг на средства, което пък заплашва с провал програмата за рехабилитация на пътищата ни. Това е обяснението защо в разработения проектозакон за промяна на Закона за таксите върху течните горива се предвижда увеличаване на отчисленията върху производствената цена на течните горива с още 11 процента. Проектозаконът ще се гледа на следващото заседание на управителния съвет на фонда, след което трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и изпратен в Народното събрание.


Ако проектът се превърне в закон, таксата върху дизеловото гориво ще скочи от 14 на 25%, а на бензина - от 19 на 30 процента. За фонд Републиканска пътна мрежа ще бъдат предоставени съответно по 10% от отчисленията от двата вида гориво, а фонд Опазване на околната среда ще се радва само на 1% нови приходи. При запазване на сегашните цени новите такси върху течните горива ще оскъпят бензина средно с около 60 лв., а дизеловото гориво - с около 45 лева. За сметка на това... може би водачите ще престанат да се гърчат в слалом между марсианските кратери по нашите пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във