Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 500 хотела ще участват в програмата за прием на украински бежанци

Малко над 500 са хотелите в страната са заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Това заяви по време на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

"Така е помислено, че да не се пречи на трафика. Чухте в колко има влакове - не е сутрешният трафик, който е за работа. Всичко е помислено. Действително, изисква огромно съобразяване детайлът. Това е цял, огромен екип и от институциите, особено от БДЖ, колегите от транспорта и от МВР, които всяка част от маршрута обмислят, как да стане логистиката по начин, най-щадящ за всички, както за почиващите в други хотели, така и най-вече за самите хора, които излизат от хотелите - украинските граждани", обясни Тошева.

Около преместването на бежанците от Украйна в колцентъра пристигат най-различни запитвания, желания и съображения, уточни тя. Много от тях Тошева определи като основателни, но други като „доста несериозни” - от типа „бихме искали да останем на първа линия на морето, при преместването”, „да има поне два пъти в седмицата месо” и „задължително сешоар в стаята”. 

Освен това има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%, посочи още Тошева.

Близо 7000 са бежанците във Варна и региона, които трябва да бъдат преместени до 1 юни. Първите 80 заминават утре за Паничище с бързия влак Врана-София, съобщи на брифинг в областната администрация Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците. 

Като "истинско предизвикателство" определи това масово преместване заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той смята, че БДЖ ще се справят.

Бежанците утре заминават с 4 допълнителни вагона. По-късно 120 бежанци ще бъдат дислоцирани до Паничище, близо до Дупница. 

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места а, до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.

Стана ясно също, че ведомствата, които имат на свое подчинение държавни бази, и към днешна дата те не са готови за настаняване на бежанци, ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не го направят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във