Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 50% от учителите не са получили допълнителните плащания за лекторски часове и за 24 май

Повече от половината  учители  не са получили допълнителните си плащания за периода на дистанционното обучение, гарантирани им на ниво колективно трудово договаряне, алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Данните са от национална анкета сред близо 5000 педагози.

56 на сто от учителите са с неизплатени лекторски часове, а 45 %  от тях не са получили традиционното плащане за 24 май, показва анкетата. Повод за провеждането й са сигнали на педагози  от цялата страна, които не са получили допълнителни плащания в периода на дистанционното обучение, гарантирани  им със заповед на просветния министър от края на март, за чието изпълнение  директори и началници на регионални управления не са създали необходимата организация, посочват от синдиката.

"Още по-лошо изглежда отношението към учителите в предучилищната степен. 80 % от тях не са получили плащане за 24 май", подчертават от Синдикат "Образование".

Оттам съобщават още за сигнали на педагози за изчерпан годишен платен отпуск - така стоят нещата при над 8 на сто от учителите в училищата и при над 35 % от педагозите в детските градини. По този повод от "Подкрепа" са се обърнали към регионалните си структури с препоръка да бъдат подписани анекси към общинските колективни трудови договори, които да дадат 20 дни допълнителен платен отпуск  на педагозите, работещи в системата на  предучилищното образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във