Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 50% от българите работят вкъщи

Тези нови взаимоотношения между работодатели и персонал изискват нови регламенти и формирането на култура на "изключване от работа", за да се защити личното време на служителите. 

Повече от 50% от българите работят от дома си от началото на пандемията. Една четвърт от компаниите са въвели гъвкави условия на труд и смятат да ги запазят и след като отмине кризата.

В същото време около 63% от работодателите възнамеряват да заложат на гъвкавите условия труд и след пандемията.

Тези нови взаимоотношения между работодатели и персонал изискват нови регламенти и формирането на култура на "изключване от работа", за да се защити личното време на служителите. Цифровизацията увеличава ефективността и гъвкавостта на работата, но в същото време създава култура на непрестанни дежурства - със служителите може да се свържеш навсякъде и по всяко време, включително извън работното време. Технологиите правят работата от разстояние не просто възможна, но и премахват границата между личен и професионален живот.

Без съмнение работата от разстояние спаси много работни места и фирми по време на коронавируса. В същото време обаче тя допринесе за размиване на границата между лично пространство и професионални задължения. Много хора сега работят извън нормалните часове за работа. 27% от хората, които работят от вкъщи, полагат труд в свободното си време. 

Почивката е изключително важна за благосъстоянието и здравето на хората. Прекаленото седене и работа пред екран намаляват концентрацията, причиняват информационно и емоционално претоварване и могат да доведат до главоболие, проблеми с очите, умора, недоспиване, потиснатост и прегаряне от работа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във