Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 50 хиляди деца отучват в училищните дворове

През лятото учениците наваксват пропуснатия материал с до 120 учебна часа. До този момент над 50 000 деца учат по линия на дейностите за преодоляване на образователните трудности, като най-често това се случва на двора в училището. 

"Това допълнително обучение, което е в голяма степен индивидуално, е свързано с около 10 ученици в група. Има и такива, които учат и в класната стая, но ние сме препоръчали, когато това позволява, да се учи на двора - много училища например закупиха шатри." Това заяви образователния министър Красимир Вълчев в интервю за bTV. 

Министърът уточни, че по време на дистанционното обучение само 1-2% от учениците не са работили изобщо.

Във връзка с интегрираните тестове след 7 клас, Красимир Вълчев каза, че днешните деца трябва да придобият хармоничен микс от компетентности, като това се придобива чрез дисциплините в учебния план и методите, с които се преподава. Според него децата трябва да се стимулират да учат обществени и природни науки. Той коментира, че има една свръхфиксация в изпитите след 7. клас и не може да се разчита, че само в учебния час ученикът ще усвои всичко. Трябва да има извънучебна подготовка, убеден е министърът.

На въпрос дали децата ще трябва да ходят на допълнителни частни уроци и по другите предмети, включени в теста, образователният министър поясни, че това не е задължително. Частните уроци са полезни от гледна точка на това да бъде накарано детето да учи допълнително. Така или иначе няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира сигурна писта в живота. Утрешното общество ще цени знаещите, можещите и интелигентните хора и все по-малко ще се търси какво си учил, а какво можеш и умееш. Ние не знаем за днешните деца кое е най-доброто и това може би е най-голямата драма. Днешните деца ще живеят в една ера на технологиите, ето защо дигиталната креативност в училищата ще бъде ключова, допълни образователният министър и отбеляза, че предстои изучаването на чуждите езици да бъде намалено с половин час, докато уроците по математика ще бъдат увеличени с трийсет минути.

Вълчев заяви, че се надява от 15 септември годината да започне присъствено, тъй като, според него, присъственото обучение е най-доброто и то помага за социализация и интеграция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във