Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 420 млн. лева са предвидени за наука в бюджета за 2017 г.

Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година, заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на БАН, Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети.

"Бюджетът на БАН е увеличен с 6.8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лева. Това е по-голямо увеличение отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%. Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната", каза проф. Иван Димов. 

Той допълни, че в науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв. 

"Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления", подчерта още зам.-министърът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във