Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАД 410 МЛН. НОВИ ЛЕВА ОТИВАТ ОТ БАНКИТЕ В БНБ

В началото на 2000 г. бюджетни пари на стойност 410 млн. нови лева останаха на обслужване в шест банки - БУЛБАНК, ОББ, БИОХИМ, СЖ ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и Общинска банка. В БУЛБАНК и в ОББ хазната държи по над 120 млн. нови лева, в БИОХИМ - около 50 млн. нови лева, а в СЖ ЕКСПРЕСБАНК - близо 30 млн. нови лева. Останалите над 90 млн. нови лева са разпределени между ХЕБРОСБАНК и Общинска банка.
Изтеглянето на бюджетните пари от кредитните институции ще става поетапно. Досега обслужващите банки не са имали проблеми с навременното превеждане на парите, коментира за БАНКЕРЪ заместник-финансовият министър Димитър Радев. Той уточни, че за цялата 1999 г. шестте банки са прехвърлили по сметката на Министерството на финансите над 240 млн. нови лева.
Банкерите не са видимо притеснени от това, че през тази година ще бъдат лишени от бюджетните средства. Повечето от тях обаче се опасяват от хаос при организацията на прехвърлянето им в единната сметка, която ще бъде в БНБ, и от самото й функциониране след това. Единствено шеф-надзорникът на Общинска банка - Любомир Павлов, не се притеснява от изтеглянето на бюджетните пари от банките, защото решението не се отнася за общинските бюджети. Така че реално ощетени ще бъдат петте банки - бивши и настоящи държавни мастодонти.
Целта на въвеждането на единната сметка в отделните министерства и в подчинените им структури е те да се свържат директно помежду си и с БНБ чрез Банксервиз през системата Банкнет. Това ще даде възможност на всеки разпоредител с бюджетни средства да иска от принципала си по компютърен път необходимите за момента пари и да ги получава в реално време. Разбира се, всеки разпоредител ще има определен дневен лимит на средствата, с които ще може да разполага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във