Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 400 кг хероин от Дубай са задържани във Варна

Огромна пратка хероин беше спряна на влизане в България през пристанище "Варна - запад", обявиха властите на брифинг във вторник. След акцията с участието на прокуратурата, ГДБОП и Агенция "Митници" в ареста за над 400-те килограма дрога са собственик на шуменска фирма и служител в митническия пункт в Търговище.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище "Варна - запад" е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България, съобщиха от прокуратурата.

При проверка в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Незабавно по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за установяване авторите на деянието в оперативно-издирвателните дейности са включени служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна. С  тяхна помощ са събрани доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митничически пункт (45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.

Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Количеството дрога е огромно и вероятно не е предназначено за българския пазар, продължава работата по установяване на крайната дестинация, обясниха разследващите.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев посети централата на агенция "Митници" в София, където заедно с директора Георги Костов и директора на ГДБОП Любомир Янев обсъдиха действията по установяването и конфискуването на хероина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във