Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 40 на сто от работещите българи нямат пари за отопление

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Анализът е публикуван на страницата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа.

При настъпването на зимата 15 процента от работещите бедни в Европа няма да могат да отопляват жилищата си. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, предупреждават от ЕКП. През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави - членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност още повече работещи, сочи анализът.

Данните показват, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление. Подредбата е следната: Кипър - 45,6 на сто (14 398 работещи), България - 42,8 на сто (129 990 работещи), Литва - 34,5 на сто (35 371 работещи), Португалия - 30,6 на сто (157 612 работещи), Гърция - 28,7 на сто (122 323 работещи), Италия - 26,1 на сто (833 311 работещи). Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следват Кипър - 10 на сто, Литва - 7,9 на сто, Словакия - 7,8 на сто, Испания - 6 на сто.

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС в посока повишаване на заплатите още по-неотложни, заключват от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе "праг на достойнство" в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта те не могат да са по-малко от 60 на сто от националната медианна брутна заплата и 50 на сто от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, казват от ЕКП. "В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено", коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Близо 28 на сто от населението в България се ограничава при отоплението на своето жилище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във