Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 390 иновативни училища работят в страната

През последните три години броят на иновативните училища в България се е увеличил почти двойно.  Ако през 2017-та година те са били 184, то днес те са 395. Това стана ясно от анализ посветен  на програмата  "Иновации в действие" представен в Министерството на образованието и науката.

В рамките на програмата са създадени 20 нови учебни предмети, свързани с дигитализацията, интердисциплинарно обучение, позитивна педагогика и гражданско образование.  Това ще доведе до промяна на традиционната педагогическа практика, заяви ръководителят на екипа от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, направил мониторинг на програмата, проф. д-р Галин Цоков. 

Част от новите предмети  въведени от иновативни училища у нас през последните години са "Изкуствен интелект", “Интерактивно програмиране“, “Оператор на дрон“, “Дигитално предприемачество“, “Дигитални природни науки“ и други.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че програмата "Иновации в действие" е възможност за промяна на  културата  в образователната  системата  у нас и начин училищата да станат по-желано място за децата.

Според авторите на мониторинга споделените технологични и педагогически иновации са свързани с водещи световни образователни тенденции като конструктивизъм, компетентностно-базирано обучение, интердисциплинарност в обучението, проектно-базирано обучение, училище в облака.

През следващата учебна година се предвиждат средства, с които да се финансира оборудване на класни стаи и на лаборатории, които да позволят практическо обучение по природни науки, съобщи просветният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във