Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 37 % от българите над 20 години пушат активно

 Над 37 % от населението на възраст над 20 години пуши активно, а в последните години все по-надолу пада и границата на децата, които посягат към цигарите. Това показва едно от последните национални проучвания у нас. Днес отбелязваме Международният ден без тютюнев дим.

 Данните сочат, че около 38 на сто от подрастващите са правили опит да пушат цигари. По-голям е делът на момичетата. Става дума за възрастовата група от 10 до 19 години. Всеки четвърти ученик е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок, (27.9% срещу 21.5%). Тревожен е фактът, че на 8-9, дори на 7 години и по-рано са запалили първата си цигара.

За периода от 1 юни 2012 година до 31 декември 2016 г., контролните органи са извършили повече от 850-сет хиляди проверки в дневни и нощни заведения в страната. Най-голям процент от тях са извършвани в София, Пловдив, Варна и Бургас. Резултатът - издадени са 3 279 наказателни постановления. Глобите възлизат на малко над 2 милиона лева, съобщи БНТ.

Въпреки информационните кампании обаче все повече нараства броя на пушачите у нас, а сред тях все повече пада и възрастовата граница.

 "За някои заболявания, като инсулта на пример на петата година след отказване от тютюнопушенето се твърди, че риска става такъв като при непушачите. Тоест винаги отказването от тютюнопушенето е положителна стъпка.", коментира проф. Георги Калайджиев - нач. отделение по "Гръдна хирургия и онкология" в УСБАЛО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във