Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 350 болници ще работят с увеличени цени на всички клинични пътеки

"Днес беше подписан анексът към Националния рамков договор, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаването на средствата в сектор здравеопазване." Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По този начин над 350 лечебни заведения в страната ще работят с увеличени цени на всички клинични пътеки с 20 лева, с които ще се покриват цените на тестовете, които евентуално ще се правят на пациенти, съмнителни за COVID-19 и с 10 %, като решението влиза в сила от 1 август. "Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г.“, поясни здравният министър.

До края на годината се предвижда увеличение средно с 10 % на цените на всички дейности в първичната извънболнична помощ. Министър Ангелов гарантира, че тази промяна ще се отрази на над 4 400 практики. „В специализираната извънболнична медицинска помощ цените на първичните и вторичните прегледи се увеличава приблизително с 10 % , увеличават се както цените, така и обемите. Касае над 6 000 практики и влиза в сила от август до 31 декември 2020 г“, допълни още той.

Ангелов съобщи, че цените на дейностите на стоматолозите също се увеличава приблизително с 10 %, с изключение на протезите. Според него това ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата дентална помощ.

С 10 % се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК.

За да се покрият договореностите до края на годината  в бюджета на НЗОК ще се отпуснат до 126 млн.лв.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева поясни, че предстои проверка и анализ на всички дейности, извършени, но неплатени от НЗОК от 2015 година досега, а анализът ще бъде готов до началото на октомври. На този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК. 

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков оцени като прагматични и плодотворни преговори с Надзорния съвет на НЗОК. "Днес е подписан и анекс за денталните дейности. Увеличението с 10 на сто на всички дентални дейности е решителен момент и те ще послужат за подобряване на възнагражденията и на качеството на услугата", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във