Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 30 000 души от Украйна са останали в България

Калина Константинова

От началото на конфликта в Украйна у нас са влезли 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 са деца, съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. 

Приоритет на българското правителство е сигурността, добави Константинова. Във връзка с финансовия аспект на организацията за прием на граждани от Украйна, тя коментира, че се обсъжда подкрепа от ЕС за държавите, а към момента местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет. Константинова допълни, че общините имат кризисни планове, които трябва да бъдат организирани и приведени в действие спрямо новия подход на държавата.

Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел на начина, по който работим при предоставяне на временна закрила, заяви Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, представител на координационната група. Той съобщи, че се създават приемателни пунктове, след преминаване през ГКПП, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила. В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа. Рачев допълни, че вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България. Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране, добави той. Рачев отбеляза, че е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във